Volledig scherm
© anp

Union Jack verdwijnt wellicht van vlag Nieuw-Zeeland

De Union Jack, de Britse vlag, verdwijnt waarschijnlijk van de vlag van Nieuw-Zeeland. Dat bleek dinsdag toen vicepremier Bill English in Wellington de vier ontwerpen presenteerde waaruit de Nieuw-Zeelanders in een referendum er een mogen kiezen.

Volledig scherm
De huidige vlag. © AD

In drie ontwerpen zijn variaties te zien van een zilverkleurig varenblad, een nationaal symbool van het land. Het vierde heeft een gestileerd varenblad dat openvouwt, meldden Britse media.

Dundoek 
Het schriftelijk referendum over de nieuwe vlag is tussen 20 november en 11 december. In een tweede volksraadpleging in maart moet de bevolking kiezen tussen het nieuwe model en de oude vlag.

Nieuw-Zeeland heeft nu een donkerblauwe vlag met de Britse Union Jack in een hoek en enkele rode sterren. Premier John Key van de centrumrechtse Nationale Partij vond het echter tijd voor een nieuw dundoek. Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië en is nog lid van het Gemenebest van Naties, het vroegere Brits Gemenebest.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Op de oproep om de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland te ontwerpen, werd massaal gereageerd. De afgelopen maanden werden meer dan 7700 ontwerpen ingediend. Behalve serieuze inzendingen zag ook een parade aan 'creatieve' ontwerpen het levenslicht.

Schaap 
Zo zag de één graag een schaap en een ijsje op de officiële vlag van Nieuw-Zeeland verschijnen en de ander een mengelmoes van bergen en een regenboog. 

Veel Nieuw-Zeelanders gebruikten in hun ontwerp de silver fern: het zilverkleurig varenblad, dat ook in drie van de vier uitverkoren ontwerpen voorkomt. Ook de kiwi, een typisch Nieuw-Zeelandse loopvogel, werd in veel ideeën verwerkt.