Volledig scherm
Voor de rechtbank in Salt Lake City vieren zo'n 1500 mensen de uitspraak van de rechter. © ap

Utah moet homohuwelijk per direct toestaan

Een federale rechtbank heeft bepaald dat Utah niet mag wachten met het toestaan van het homohuwelijk. Afgelopen vrijdag was het verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse staat ongrondwettelijk verklaard. Utah wilde het verbod echter handhaven zolang het hoger beroep dient. Dat verzoek is nu afgewezen.

Volgens het 10de Hof van Beroep mogen ambtenaren in Utah gewoon doorgaan met huwelijksvoltrekkingen tussen mensen van het gelijke geslacht. Sinds vrijdag zijn 700 homo- en lesbische paren in het huwelijk getreden.

De overwegend mormoonse staat Utah, thuisbasis van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, is altijd pertinent tegen het homohuwelijk geweest. In 2004 is na een referendum een wet ingevoerd die het huwelijk exclusief openstelt voor heterostellen. De advocaten voerden in de rechtszaak aan dat Utah met het heterohuwelijk een 'verantwoordelijke voortplanting' en de 'optimale vorm van opvoeding' wil promoten. Een federale rechter bepaalde dat er geen grond is deze ongelijkheid in de wet in stand te houden.