Volledig scherm
© AFP

Vaas van 16,2 miljoen lag decennialang in schoenendoos op zolder

Een Chinese vaas uit de achttiende eeuw, die eerder werd gevonden in een schoenendoos op een Franse zolder, is in Parijs geveild voor 16,2 miljoen euro. 

De opbrengst van de vaas ligt zo'n dertig keer hoger dan het streefbedrag van 500.000 tot 700.000 euro dat veilinghuis Sotheby's op de vaas plakte. Het is meteen het hoogste bedrag ooit waarvoor Sotheby's in Frankrijk een enkel item verkocht.

Schoenendoos

Volledig scherm
© AFP

Het Chinese kunstwerk lag decennialang opgeborgen op zolder, als onderdeel van een erfenis. Een Frans gezin vond de vaas en bracht hem naar de veilmeester. 

,,De verkoper nam de trein, daarna de metro en liep vervolgens mijn kantoor binnen", zegt Azië-expert van Sotheby's Olivier Valmier tegen persbureau Reuters. ,,Hij lag in een schoenendoos, ingepakt in krantenpapier." Valmier zegt verder dat iedereen versteld stond van de schoonheid van het kunstwerk, toen het werd uitgepakt op het bureau. 

Qing-dynastie

Volledig scherm
© AFP

De dertig centimeter hoge vaas is van porselein en gemaakt voor een keizer uit de Qing-dynastie. Op het kunstwerk zijn beeltenissen van herten, vogels en andere bosdieren geschilderd in groen, blauw, geel en paars.

Een woordvoerder van Sotheby's zegt tegen Reuters dat de Franse familie wel dacht 'dat het van waarde zou zijn, maar niet dat die waarde zo hoog zou uitvallen.'

De veiling in Parijs duurde twintig minuten. Meerdere personen boden tegen elkaar op, en uiteindelijk ging een koper uit Azië er met de vaas vandoor. 

Quote

De verkoper nam de trein, daarna de metro en liep vervolgens mijn kantoor binnen

Olivier Valmier, Azië-expert van Sotheby's
Volledig scherm
© AFP
  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.