Volledig scherm
Greta Thunberg en haar vader Svante © AFP

Vader Thunberg: ‘Activisme heeft Greta gered van depressie’

Ze inspireert miljoenen mensen met haar strijd voor het klimaat, maar niet iedereen stond te springen toen Greta Thunberg (16) de barricades beklom. Niet in het minst haar eigen ouders. Ze maakten zich er zorgen over dat hun dochter lessen miste door haar wekelijkse schoolstaking en vreesden dat ze haat over zich heen zou krijgen. Maar ze veranderden in haar grootste supporters toen ze zagen hoe Greta opbloeide door haar betrokkenheid en haar jarenlange depressie eindelijk achter zich liet.

Dat heeft de vader van Greta verklaard tegenover de Britse omroep BBC. Svante Thunberg vertelde dat zijn dochter ‘drie of vier jaar’ worstelde met depressie voor ze aan haar schoolstaking begon. Ze wilde niet meer eten en praten. ,,Het was de ultieme nachtmerrie voor elke ouder.”

Energie

Om hun dochter te helpen besloten Svante en zijn vrouw Malena Ernman, een operazangeres, meer tijd door te brengen met hun gezin in Zweden. Tijdens hun vele gesprekken kwam ook het klimaat ter sprake en dat leek iets wakker te maken in Greta.

Volgens Svante kreeg ze ‘energie’ toen haar moeder besloot niet langer te vliegen voor haar werk. En hetzelfde zag hij toen hij besloot veganist te worden.

Volledig scherm
Greta en haar vader aan boord van het zeilschip dat hen naar een klimaattop in New York bracht © TEAM MALIZIA

Hij was erbij toen Greta met een zeilboot naar de klimaattop van New York en Madrid trok. ,,Ik deed dat allemaal omdat ik wist dat het juist was. Maar ik deed het niet voor het klimaat, ik deed het om mijn dochter te redden”, aldus Svante. ,,Ik heb twee dochters en om eerlijk te zijn: ze zijn het enige waar ik om geef. Ik wil gewoon dat ze gelukkig zijn.”

Volgens Svante is Greta nu een ander mens. Haar activisme zou haar ‘erg gelukkig’ maken. ,,De meeste mensen zullen zeggen dat ze bijzonder is, omdat ze bekend is. Maar voor mij is ze nu eindelijk een gewoon kind. Omdat ze weer alle dingen doet die anderen ook doen. Ze danst, ze lacht en we hebben zo veel plezier. Het gaat nu echt goed met haar.”

Lees ook: Waarom het meisje met de boze blik wereldleiders heel onrustig maakt

Eerder deze maand werd Greta Thunberg uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2019 door Time Magazine. Bekijk de video: