Volledig scherm
Jean Lambrecks, de vader van de door Dutroux om het leven gebrachte Eefje. © Koen Verheijden

Vader van Eefje wil klacht indienen tegen advocaat Dutroux

Jean Lambrecks, vader van Dutroux-slachtoffer Eefje, wil bij de Belgische Orde van Advocaten een klacht indienen tegen Bruno Dayez, de raadsheer van Marc Dutroux. Die wil zijn cliënt laten onderzoeken  om het recidiverisico in te schatten.

Lambrecks, die zijn dochter in 1995 verloor door toedoen van de kindermoordenaar, beschouwt de nieuwe poging van Dayez om Dutroux te laten onderzoeken als een publiciteitsstunt. Hij spreekt van pestgedrag en vraagt zich af waarom de verdediging in de zaak-Dutroux via de pers moet gebeuren. Volgens Lambrecks was de brief van die Dayez zijn cliënt vorige maand aan de nabestaanden liet schrijven het toonbeeld van een advocaat die 'veel tijd en weinig klanten' heeft. 

Dayez bereidt een mogelijke aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling voor, maar daar kan alleen de rechtbank zich over buigen. Zijn verzoek tot deskundigenonderzoek zou ook alleen via de rechtbank kunnen ingewilligd worden. Op dit moment heeft die rechtbank echter geen mandaat, omdat er nog geen aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling loopt.

Ook Gino Russo, de vader van Dutroux-slachtoffer Mélissa, zal een klacht indienen bij de zogeheten stafhouder van de balie van advocaten. Paul Marchal, de vader van de door Dutroux ontvoerde An, zei na de verspreiding van de brief van Dutroux aan de nabestaanden dat het tijd wordt 'dat het circus stopt'. ,,Wij doen hier niet meer aan mee'', klonk het.

In 1996 werd Dutroux opgepakt. De lichamen van An, Eefje, Julie en Mélissa werden op zijn aanwijzingen teruggevonden. Twee meisjes, Laetitia en Sabine, overleefden de ontvoering.

Volledig scherm
Marc Dutroux in 2004 © AFP
  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.