Volledig scherm
De FBI gaf deze foto van Benjamin Hoskins Paddock vrij nadat hij uit de gevangenis was ontsnapt in 1968. © FBI

Vader van schutter Las Vegas was psychopatische bankovervaller

De vader van Stephen Paddock, de dader van de schietpartij in Las Vegas, stond acht jaar lang op de FBI-lijst van meest gezochte criminelen. Hij was een beruchte bankovervaller. Dat meldt CNN.

Quote

Hij was op de vlucht toen ik geboren werd

Eric Paddock

Benjamin Hoskins Paddock is inmiddels gestorven. ,,Hij was op de vlucht toen ik geboren werd”, stelt Eric, de broer van Stephen Paddock. ,,Ik kende hem niet. Hij was grotendeels afwezig in onze levens.”

Vader Paddock begon zijn carrière in de jaren 30 met het verkopen van afval en het werken als reparateur. Dat was blijkbaar niet genoeg om rond te komen, en de de Amerikaan stortte zich op het beroven van banken.

Psychopaat

In achttien maanden tijd beroofde hij twee banken. De buit: 25.000 dollar. Hij werd in 1961 veroordeeld tot twintig jaar cel. De FBI omschreef Paddock destijds als een psychopaat die naar verluidt zelfmoordneigingen had.

Hij zat minder dan de helft van zijn straf uit. In 1968 ontsnapte hij uit de gevangenis in Texas. Sindsdien stond hij op de Most Wanted-lijst. Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. 

Bingo Bruce

De ontsnapte Paddock ging naar San Francisco, waar hij in juni een andere bank beroofde. Hij vestigde zich uiteindelijk in Oregon. Hij paste zijn uiterlijk aan door zijn hoofd kaal te scheren en een sik te laten staan. Ook veranderde hij zijn naam in Bruce Werner Ericksen.

In Oregon speelde Paddock poker met vrienden en opende hij het eerste bingocentrum van de staat. Daar kwam ook zijn bijnaam Bingo Bruce vandaan. Over zijn verleden sprak hij nooit. Niet over zijn familie, niet over hoe hij in Oregon terecht was gekomen of over zijn leven als bankovervaller.

Een opstootje buiten het bingocentrum, waar de politie aan te pas moest komen, leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding in 1978. Een jaar later werd hij weer vrijgelaten. Hij keerde terug naar de bingoscene en opende een hal die door een kerk werd gesponsord. Ook toen lukte het hem niet uit de problemen te blijven. Vanwege fraude belandde hij bijna weer in de gevangenis. Hij kocht zich er dit keer voor 623.000 dollar uit.

Volledig scherm
Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. © FBI

Benjamin Hoskins Paddock overleed in 1998. 

  1. Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    De bosbranden die in Noord-Scandinavië enorme stukken van de Poolcirkel in de as leggen, zijn vanuit de ruimte te zien. De branden begonnen in juni als gevolg van de hoge temperaturen (32 graden Celsius) en aanhoudende droogte, de ergste in de geschiedenis. Vooral het noorden van Zweden wordt er ernstig door getroffen. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen omdat bedreigde bewoners op tijd werden geëvacueerd. De schade aan flora en fauna is echter enorm.