Volledig scherm
© AP

Vader verdronken Aylan beschuldigd van mensensmokkel

De vader van Aylan, het 3-jarige Syrische jongetje dat levenloos aanspoelde op het strand van Bodrum, wordt beschuldigd van mensensmokkel. Volgens Zainab Abbas, een Iraakse vrouw die samen met het jongetje de oversteek waagde, was zijn vader de kapitein van het bootje dat voor de Turkse kust kapseisde.

Quote

Hij was een mensensmok­ke­laar en de kapitein van de boot

Zainab Abbas, overlevende bootongeluk

In een interview met 10 News, een Australische televisiezender, beweert ze nu dat Abdullah Kurdi een mensensmokkelaar is en zelf schuld heeft aan de dood van zijn zoontje. Zainab Abbas uit de beschuldiging via haar nicht Lara Tahseen die in Sydney woont.

Tienduizend euro
Volgens Abbas betaalde ze tienduizend euro voor de oversteek van haar familie van Bodrum naar het Griekse eiland Kos. ,,Hij was een mensensmokkelaar en bestuurde het bootje", zegt Tasheen in naam van Abbas. Abbas verloor zelf twee kinderen bij het drama.

Volledig scherm
Volgens de Iraakse is de vader van Aylan, Abdullah, zelf een mensensmokkelaar en is hij verantwoordelijk voor het kantelen van het bootje. Waardoor onder meer zijn eigen zoontje verdronk. © AFP

Abbas werd nog gerustgesteld door een smokkelaar die zei dat de kapitein, de vader van Aylan volgens haar, zelf zijn vrouw en kinderen zou meebrengen op de boot. Dit mocht niet baten: ,,Hij voer als een gek. Het bootje ging veel te snel en kantelde door een hoge golf."

Ik verloor alles
Abdullah Kurdi heeft de aantijgingen zelf ontkend tegenover The Wall Street Journal. ,,Ik verloor mijn familie, ik verloor mijn leven, ik verloor alles, laat ze zeggen wat ze willen."

Het beeld van de kleine Aylah die door een agent weggedragen wordt, staat nog op ieders netvlies gebrand. De foto zorgde wereldwijd voor een storm van verontwaardigde reacties. De politie arresteerde in de nasleep van het tragische ongeval vier mannen die verdacht worden van mensensmokkel.

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.