Van der Staaij: 'Emotie mag niet het debat gaan bepalen'
InterviewDe foto van de verdronken peuter Aylan schokte Nederland. Mensen roepen de politiek op vluchtelingen te hulp te schieten. SGP-leider Kees van der Staaij waarschuwt dat emoties het debat niet mogen bepalen. ,,Je kunt niet alleen je hart laten spreken. Je moet het hoofd koel houden."
Delen per e-mail
Ons gevoel zegt ons dan ruimhartig te zijn, later blijkt dat onverstandig
Doen de beelden u dan niks?
,,Het laat mij heus niet onberoerd. Ik denk dat het niemand onberoerd laat. En begrijp me goed: emotie speelt ook een rol in dit debat. Het hoort erbij. Maar je moet die emotie gebruiken als aansporing om daadkracht te tonen."
Soms zijn de effecten van die emotie onbedoeld, zegt u. Kunt u daar voorbeelden van geven?
,,Rond het jaar 2000 werden we geconfronteerd met een toestroom van alleenstaande minderjarige asielzoekers, de ama's. Ons gevoel zegt ons dan ruimhartig te zijn. Dat is ook gebeurd. Maar jaren later merk je dat dit niet verstandig is geweest. Omdat je als ama makkelijk een vluchtelingenstatus kreeg in ons land, werden jongeren in Angola en China door hun familie aangespoord naar Nederland te gaan. Zij moesten een betere toekomst krijgen. Het was de vloek van de goede daad."
Moeten we dan nu pas op de plaats maken?
,,Er moet nú wel wat gebeuren. Je ziet de bootjes dobberen op de Middellandse Zee, die mensen moet je redden en in veiligheid brengen. Maar mensensmokkelaars weten dan: die route werkt. Dan moeten we dus méér doen. We moeten zorgen dat er betere opvang bij de brandhaarden is, die de vluchtelingen de route over zee kan besparen. Als we het dan toch over emotie hebben: het is óók mijn emotie dat die hulp ter plekke zo traag gaat."
Speelt die emotie ook mee bij de kinderen die al jaren in Nederland zijn en dan toch terug moeten naar hun land van herkomst?
,,Zeker. Je gevoel zegt dan: je kunt het niet maken om ze terug te sturen. Daar spelen advocaten handig op in. Die rekken de procedure, zodat het kind uiteindelijk zo lang in ons land is, dat het toch een verblijfsstatus krijgt. Mensen rekenen daar op en verwachten het. Het is heel cynisch dat het zo werkt."
Hoe kijkt u dan terug op de zaak van Gláucio en Márcia, die deze week te horen kregen dat ze toch mochten blijven?
,,Het is heel belangrijk dat het systeem een ventiel kent; dat het geen kil computerprogramma is dat enkel 'ja' of 'nee' zegt. Maar het moet gelden voor heel bijzondere situaties, waar een dramatische misslag is gedaan. De mate van publiciteit die mensen dan krijgen, zou geen rol moeten spelen. Wij worden als fractie ook regelmatig op situaties geattendeerd. En dan zeggen we soms ook: dit is verre van schrijnend. Soms vragen we de staatssecretaris er toch naar te kijken. Vorige week nog bij een gezin: een moeder was overleden aan een hartaanval en de situatie in het land van herkomst was verslechterd. Daar gaan de verantwoordelijke bewindslieden altijd heel gewetensvol mee om."
Het gaat natuurlijk om mensen.
,,Dat is ook meteen het manco van het vreemdelingenbeleid. Als de vluchtelingen een gezicht krijgen, gun je iedereen een plekje. Maar als je de optelsom maakt, kan het ontwrichtend werken. Het is niet zo dat je alleen moreel bezig bent als je een ruimhartig beleid voorstaat. En dat je immoreel bent als je voorstander bent van een restrictief beleid. Het is lastig om de moed te hebben om 'nee' te zeggen. Toch moeten we dat soms doen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Video
Duizenden vluchtelingen lopen grens Oostenrijk over
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn al zo'n 4500 migranten de grens naar Oostenrijk overgestoken. De eerste bus uit Hongarije kwam vannacht aan bij de plaats Nickelsdorf, ongeveer 33 kilometer van de Oostenrijkse grens. Vanaf daar zijn de vluchtelingen door de stromende regen te voet de grens overgelopen. Ze werden ontvangen met applaus door Oostenrijkers langs de weg, meldden Hongaarse media. Die zouden welkomstborden omhoog hebben gehouden en de vluchtelingen eten hebben gegeven. -
Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het leven
De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten. -
Verdachte (66) vast voor bombriefaanslagen Duitse dranken- en voedingsindustrie
Na twee bombriefaanslagen in het zuidwesten van Duitsland, onder andere op het hoofdkantoor van Lidl, is een verdachte aangehouden. Het gaat om een 66-jarige man uit de omgeving van Ulm in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij wordt ook verdacht achter de bombrief te zitten die een dag eerder ontplofte bij een drankenproducent in dezelfde regio en eentje die was gericht aan een babyvoedingsfabrikant maar kon worden onderschept. -
Asielvraagstuk ligt uiterst gevoelig bij VVD en PvdA
Het kabinet-Rutte kan het vooralsnog niet eens worden over hoe Nederland moet omgaan met de vluchtelingenstroom. Terwijl de PvdA bereid is meer dan 8000 vluchtelingen op te nemen, ligt dat binnen de VVD gevoelig, omdat die juist een strenger asielbeleid wil.
-
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Rana nam Syriër in huis: 'Quasay heeft de oorlog nog in zijn hoofd'
Duizenden Nederlanders werpen zich nu op als gastgezin voor een vluchteling. Rana Sulieman uit Rotterdam deed dat in mei al. Zij staat haar bed af aan Quasay (15) uit Syrië. En gaat elke week met hem naar de dokter. 'Je moet veel geduld hebben.' -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.