Volledig scherm
© BELGA

Van Rompuy: 'Britten moeten consequenties dragen'

De Britten zullen de volle consequenties moeten dragen van hun keuze om de EU te verlaten. Dat zei de Belg Herman van Rompuy, voormalig Europees president, vrijdag op de Belgische televisie.

Volgens hem betekent dat concreet dat de overgebleven 27-lidstaten vooral dat zullen doen wat voor die 27 voordelig is. ,,Dat is geen kwestie van wraak, maar wij zijn wij en zij zijn zij", aldus Van Rompuy.

De christendemocraat was ,,kwaad en verdrietig" toen hij de uitslag van het referendum hoorde. ,,Kwaad omdat dit referendum nooit had mogen plaatsvinden. Het kan ook het einde van het Verenigd Koninkrijk zijn. Verdrietig omdat ik een 'Europeër' ben." Volgens de Belg betekent een brexit niet het einde van de Europese Unie. ,,Maar het voelt wel aan als een amputatie."

Nexit heeft grotere gevolgen

Quote

Vanaf het moment dat zo'n referendum wordt aangekon­digd, krijg je instabili­teit

Herman van Rompuy

Een soortgelijk referendum in Nederland, zoals Geert Wilders graag zou zien, zou volgens Van Rompuy grotere gevolgen hebben dan een brexit, omdat Nederland lid is van de eurozone. "Vanaf het moment dat zo'n referendum wordt aangekondigd, krijg je instabiliteit."