Van ski-jassen tot jeans: bergen nieuwe kleding eindigen in de fast fashion-woestijn
videoGrote kledingconcerns lanceren bijna net zoveel collecties als het jaar weken telt. Het textiel dat niet wordt verkocht, komt terecht in de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili. Daar ligt volgens experts ruim 100.000 ton aan afgedankte kleding.
De Atacama-woestijn is daarmee een van de grootste kledingdumpen ter wereld. Het textiel komt voornamelijk uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Via de nabijgelegen havenstad Iquique worden de duizenden tonnen kleding voor een prikkie geïmporteerd.
,,Gemiddeld komt hier jaarlijks 39.000 ton aan textiel aan", aldus Franklin Zepeda van EcoFibra. Zijn bedrijf probeert een duurzame bestemming te geven aan de afgedankte kleding en gebruikt die voor het maken van isolatiepanelen voor sociale woningen in de regio van Iquique.
Bergen kleding tot vijf meter hoog
Hij legt aan de Argentijnse nieuwszender TN uit hoe het selectieproces van de Chileense kledingimporteurs werkt: in de sorteercentra bij de haven wordt een scheiding gemaakt. Wat de handelaren denken te kunnen verkopen, wordt naar hoofdstad Santiago verscheept, waar de meeste consumenten wonen. Maar de rest wordt illegaal in de woestijn gedumpt, vlak bij de haven.
Op de bergen die soms wel vier tot vijf meter hoog zijn, vind je beschadigd textiel, maar ook nieuwe kleding die men ‘onverkoopbaar’ acht. Denk bijvoorbeeld aan de in Chili slecht verkopende XXL-maten, of ski-jassen. Vaak zit het labeltje met de oorspronkelijke verkoopprijs er nog aan.
Vervuiling
Het duur tot wel 200 jaar voordat een kledingstuk verteert. In Chili is het dan ook verboden om textiel op de gewone vuilnisbelt te dumpen: kleding is niet biologisch afbreekbaar en bevat veel chemicaliën. Daarom vormt de illegale stort een risico voor de drinkwatervoorziening. De vervuiling dringt namelijk door tot de ondergrondse waterreservoirs in een van de droogste regio's ter wereld.
Daarnaast staat de fast fashion-woestijn regelmatig in brand. Dat is een van de manieren waarop men de kledingbergen probeert te verkleinen. Maar bij de verbranding komen giftige stoffen vrij waar omwonenden last van hebben.
Een miniem deel van de afgedankte kleding wordt alsnog benut. Maar dat is het gevolg van een andere tragedie: voor duizenden straatarme migranten, vaak Venezolanen, is Iquique een doorgangsplaats op weg naar een beter tweede leven. Zij scharrelen gratis een nieuwe outfit bijeen na een barre tocht van duizenden kilometers.
Nieuwe wet
Chili is de grootste kledingimporteur van Zuid-Amerika, maar voor de illegale stort werd lange tijd een oogje dichtgeknepen. Inmiddels werkt de nationale overheid aan een wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die maakt de Chileense textielindustrie, maar ook -importeurs, verantwoordelijk voor het afval dat ze genereren.
Het probleem ligt volgens Zepeda echter dieper. Hij wijt de bergen kleding grotendeels aan de cultuur van fast fashion: ,,We zouden als consumenten (...) alleen kleding moeten kopen die we écht nodig hebben, die repareren en recyclen. Het is een wereldwijd probleem”.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw protest op rode loper Cannes
Een groep vrouwen heeft vandaag geprotesteerd op de rode loper van het filmfestival van Cannes. Een groep van ongeveer tien vrouwen verzamelde zich rond de première van Holy Spider op de rode loper om aandacht te vragen voor vrouwenmoorden in Frankrijk. -
PREMIUM
Modewereld kiest voor duurzaam door corona: 'Fastfashion was een onhoudbaar systeem’
Verandert corona de wereld van de haute couture? Edouard Vermeulen, grote man van het Belgische modehuis Natan, denkt van wel. ,,De overdaad, de vele shows. Het was een onhoudbaar systeem. Too much.’’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Twee doden en ruim veertig gewonden na tornado in VS
In het noorden van de Amerikaanse staat Michigan zijn bij het passeren van een tornado minstens twee mensen omgekomen en 44 anderen gewond geraakt. Dat melden diverse media in de Verenigde Staten.
-
met video
Zeker 60 doden door overstromingen in India en Bangladesh
De overstromingen in het noordoosten van Bangladesh en in India hebben aan zeker 60 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten zondag. In India lieten zeker 50 mensen het leven, in Bangladesh 10. -
Met video
Oekraïens verzet in bezette zuiden: ‘Aanslag op Russische officieren, soldatentrein ontspoort’
Oekraïense bronnen melden ‘verzetsdaden’ in het door Rusland bezette zuiden van Oekraïne. Uit de stad Melitopol komen berichten van een granaataanslag op Russische officieren en het laten ontsporen van een trein vol Russische militairen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
44 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerdavid jong
Adrie Bouwman
HW Bergsma
nico Westra
Roy Brenkman