Volledig scherm
Van Vollenhoven in Maria Alm, in 1981. © ANP

Van Vollenhoven biedt na 28 jaar excuses aan

UpdatePieter van Vollenhoven biedt na 28 jaar zijn excuses aan de moeder van een verongelukte jongen aan. In 1983 verongelukte in het Oostenrijkse skioord Maria Alm de 20-jarige Jürgen Bienerth. Hij werd aangereden door de Mercedes van Van Vollenhoven.

Volledig scherm
De gehavende Mercedes van Mr. Pieter van Vollenhoven. Archieffoto ANP
 Terugblikkend vind ik het zelf meer dan spijtig dat ik toen geen rechtstreeks contact met de moeder heb gezocht  

Dat meldt De Pers. In de krant beschrijft journalist Arnold Karskens hoe op 30 december 1983 in het Oostenrijkse skioord Maria Alm de 20-jarige student Bienerth verongelukte toen hij met zijn Renault in botsing kwam met een Mercedes bestuurd door mr. Pieter van Vollenhoven.
 
Slakkengangetje
Hij, zijn vrouw prinses Margriet en twee rechercheurs die als bewaking volgden, verklaarden dat zij met een slakkengangetje van 30 km reden terwijl Jürgen 60 km gereden zou hebben en op de verkeerde weghelft terecht kwam.
 
Van Vollenhoven liet volgens Karskens alleen een bos bloemen bij de begrafenis bezorgen. De moeder van Jürgen, Hannelore uit het Beierse dorp Burgkirchen beweert 'nooit iets van ze vernomen te hebben.'
 
Spijtig
28 jaar later zijn er nu de excuses. Behalve via een interview met weekblad Privé heeft Van Vollenhoven nooit meer over het dramatische ongeluk gesproken.

'Terugblikkend vind ik het zelf meer dan spijtig dat ik toen geen rechtstreeks contact met de moeder heb gezocht. Dat laatste zou ik nu zeker wel hebben gedaan, alhoewel ik mij heel goed kan voorstellen dat de moeder niet zat te wachten op een gesprek noch een ontmoeting.'

Volledig scherm
De toentertijd 20-jarige J. Bienert (inzet) en zijn wagen na de botsing. Archieffoto ANP