Volledig scherm
De komende maanden moet meer duidelijk worden over hoe vaak de Nightjet gaat rijden. © Shutterstock

Vanaf 2021 nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Wenen

De Oostenrijkse Staatsspoorwegen (ÖBB) zijn van plan om vanaf januari 2020 een nachttrein te laten rijden tussen Brussel en Wenen. ,,We werken met urgentie aan een nachttrein van en naar Brussel, waarmee we in januari volgend jaar al willen starten. Een extra verbinding van Wenen richting Amsterdam zal een jaar later volgen.” 

Dat heeft ÖBB-topman Andreas Matthä gezegd in een interview met de Oostenrijkse krant Wiener Zeitung. Zijn spoorwegbedrijf is het aantal nachttreinen (‘Nightjets’) de laatste tijd flink aan het uitbreiden. Zo wordt er al een groot aantal bestemmingen in Duitsland, Zwitserland en Italië aangeboden.

Naar verwachting wordt er in de komende maanden meer bekend over hoe vaak de Nightjet gaat rijden en waar die onderweg zal stoppen.

Laatste slaaptrein

In december 2016 vertrok de laatste slaaptrein vanuit Amsterdam naar München/Zürich. De service stopte omdat de Duitse spoorwegen er geen heil meer in zagen door het teruglopende aantal passagiers. ÖBB nam de nachttreinen deels over van Deutsche Bahn, maar liet die vertrekken vanuit Düsseldorf.

Nu vliegen en autorijden in de klimaatdiscussie steeds vaker in het verdomhoekje worden gezet, lijkt de trein weer een goed alternatief te worden.