Volledig scherm
Vanaf zaterdag komt in het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump de verdediging van Trump aan het woord. © EPA

Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet

ImpeachmentprocesIn de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’.  Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.

In hun uiteenzetting concentreerden de Democraten zich donderdag op het machtsmisbruik van de president. Ook vrijdag brachten ze daar meer argumenten voor aan. Ondertussen concentreren ze zich op Trumps belemmering van het Congres.

Adam Schiff, de Democraat die het team van de zeven impeachmentmanagers leidt, en zijn collega’s maken net zoals de voorbije dagen uitvoerig gebruik van videoclips van Trump die zijn wangedrag als president moeten onderstrepen. 

Volgens de Democraten vormt Trump een gevaar voor de nationale veiligheid en moet hij afgezet worden. ,,Jullie weten dat jullie er niet op kunnen vertrouwen dat deze president doet wat juist is voor het land’’, zei hij donderdag aan het eind van zijn betoog. ,,Jullie kunnen er enkel op vertrouwen dat deze president doet wat juist is voor Donald Trump.’’

Volledig scherm
Adam Schiff (links) en Zoe Lofgren (rechts): twee Democratische impeachmentmanagers. © AP

Het feit dat de regering-Trump militaire hulp aan Oekraïne inhield, zolang het land geen corruptieonderzoek wilde instellen naar Joe Biden, bracht het bondgenootschap tussen beide landen in gevaar, stelde Schiff vrijdag. ,,Collega’s, dit is hoe bondgenootschappen verwelken en afsterven’’, zei Schiff. ,,Dit is hoe Rusland wint.’’ Hij haalde aan dat de regering-Trump de hulp verstrekte in 2017 en 2018, maar inhield in 2019, omdat ze voorrang gaven aan Trumps vooruitzichten bij de verkiezingen. ,,Als onze bondgenoten er niet op kunnen rekenen dat we hen steunen in tijden van nood, dan zullen we geen enkele bondgenoot over hebben’’, waarschuwde hij.

Bedrieger

De Democraten beklemtoonden vandaag hun visie dat Trump een ,,bedrieger’’ is. ,,President Trump probeerde vals te spelen. Hij werd betrapt en deed toen heel hard zijn best om dat te verbergen’’, zei de Democratische impeachmentmanager Hakeem Jeffries vrijdag.

Volgens Jeffries is Trumps gedrag een aanval op het karakter van het land. ,,Amerika is een geweldig land. We kunnen beter met tegenstand omgaan dan welk land dan ook in de wereld, maar wat gaan we aan ons karakter doen?’’, vroeg hij aan de senatoren.

‘Dictator’

Aanklager Jerry Nadler ging nog een stapje verder en noemde de president een dictator tijdens het afzettingsproces. Nadler, een lid van het Huis van Afgevaardigden, is een van de aanklagers die aan het woord kwam tijdens de derde en laatste dag van de openingsverklaring van de aanklagers.

,,Trump is de eerste en enige president die alle dagvaardingen heeft genegeerd’’, aldus Nadler. ,,Als Trump niet wordt afgezet, dan zijn het Huis en de Senaat alle macht om een president aansprakelijk te stellen voor zijn daden kwijt. Trump wil een almachtige heerser worden die niet hoeft te luisteren naar het Huis.’’

,,Hij heeft geen respect voor het Congres. Hij heeft geen respect voor de afgevaardigden en voor het volk. Alleen zijn wil telt. Hij is een dictator. Dit moet niet gepikt worden’’, aldus Nadler verder.

Geluidsopname

De Amerikaanse zender ABC News berichtte gisteren over een geluidsopname waarin te horen is hoe Trump oproept tot de verwijdering van de Amerikaanse ambassadeur Marie Yovanovitch uit Oekraïne, een jaar voor ze daadwerkelijk werd teruggeroepen om wat ze zelf ,,ongegronde en valse beweringen door mensen met duidelijk twijfelachtige motieven’’ noemt.

De opname zou gemaakt zijn tijdens een ontmoeting in 2018 met Lev Parnas en Igor Fruman, twee voormalige medewerkers van Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, die zelf betrokken zijn bij de controverse aangaande Oekraïne. Toch ontkent Trump dat hij Parnas kent. ,,Haal haar er weg’’, zegt Trump in de audio-opname. ,,Haal haar daar morgen weg’’, nadat Fruman zelf aangeeft dat Yovanovitch een probleem is, omdat ze nog dateert uit de tijd van Clinton. In werkelijkheid werkt Yovanovitch al sinds de jaren 80 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fruman zou zelf de opname gemaakt hebben. De advocaat van Parnas bevestigt de authenticiteit van de opname.

Wat volgt?

Vanaf vanmiddag 16.00 uur Nederlandse tijd krijgt het team van Trump drie dagen de tijd om tegenargumenten te laten horen. Adam Schiff liet gisterenavond al weten wat hij verwacht van Trumps advocaten: ten eerste een afleidingsmanoeuvre. ,,Aanvallen op de managers en andere leden van het Huis, tegen de voorzitter van het Huis, enzovoort. Wat je ook doet, laat het wangedrag van de President buiten beschouwing’’, aldus Schiff.

Manager Schiff verwacht dat de advocaten zullen zeggen dat er niets mis was met Trumps telefoontje naar de Oekraïense president op 25 juli. Trump zou tijdens het gesprek hebben aangedrongen onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon. ,,Ze zullen met tegenzin zeggen dat er niets mis was met het gesprek, maar dat is wat Trump zal willen horen’’, vermoedt de Democraat.  

,,Volgens de president was er geen sprake van een tegenprestatie in het gesprek en daarmee is de kous af’’. Schiff noemt het een bijzondere vorm van strafrecht wanneer de verdachte zelfs wanneer hij betrapt is, blijft volhouden onschuldig te zijn omdat hij het misdrijf niet zou kunnen hebben gepleegd. ,,Dat houdt in geen enkele rechtbank in het land stand, en dat zou dus hier ook niet moeten kunnen.’’

Voorproefje van de verdediging

Jay Sekulow, een van de advocaten van Trump, zegt dat de Senaat vandaag een voorproefje kan verwachten van de argumenten die het team de komende dagen uiteen zal zetten. ,,We zullen morgen alle tijd gebruiken om de zaak op hoofdlijnen door te lopen. Volgende week zullen we onze volledige uiteenzetting presenteren.’’ Sekulow zei dat de aanklagers erg beperkt informatie hebben gegeven en dat hij ze daar op gaat wijzen.

Hoewel de advocaten van Trump het proces zo snel mogelijk willen afronden, dringen Democraten juist aan op het toelaten van getuigen in de zaak, wat het proces aanzienlijk zou verlengen. ,,We hebben het hier niet over een parkeerbon of het vervolgen van winkeldiefstal, maar zware misdrijven en wangedrag’’, aldus Schiff. 

Daarvoor is dan wel toestemming nodig van de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid vormen. Zelfs als alle 47 Democraten het voorstel tot het toelaten van getuigen zouden steunen, zijn nog 4 Republikeinse stemmen nodig om het voorstel goed te keuren. Schiff deed daarom een moreel beroep op de Senaat om een eerlijk proces te houden: ,,Geef de VS het proces dat het verdient.’’