Volledig scherm
Yanis Varoufakis © AP

Varoufakis stapt op als Grieken voorstellen EU aannemen

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, treedt af als de Grieken vóór de voorstellen van de EU stemmen bij het referendum.

Dat zei hij donderdag in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens Varoufakis worden de problemen van Griekenland alleen maar groter door de eisen van de Europese Commissie, het IMF en de ECB. ,,Daar teken ik niet voor." 

Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich ,,eventueel met andere mensen'' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

Later meer.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.