Vastgebonden jongen (13) gekaapte bus voorkwam een ramp

Een dag na de kaping van een bus met 51 schoolkinderen in de buurt van Milaan, lijkt het er steeds meer op dat Italië aan een ramp is ontsnapt. Een tiener aan boord van de bus kon de politie bellen.

De chauffeur, een Italiaan (47) van Senegalese afkomst, riep om dat niemand de bus mocht verlaten en bond enkele leerlingen vast met kabels. Vervolgens stak hij het voertuig, waarin hij al benzine had uitgegoten, in brand. Met hulp van de politie konden de kinderen net op tijd ontkomen. ,,Ik wil dat het allemaal ophoudt. We moeten een einde maken aan de migrantendoden in de Middellandse Zee’’, zou de chauffeur volgens de RAI hebben geroepen bij zijn arrestatie.

Bang

Een 13-jarige jongen was een van de passagiers. ,,We waren allemaal erg bang’’, zei hij tegen een verslaggever van de krant La Repubblica.  Alle inzittenden moesten hun smartphone afgeven, anders zou de chauffeur hen iets aandoen. De jongen en enkele andere leerlingen werden vastgebonden. ,,De telefoon van een vriend viel op de grond. Ik kon mezelf los wrikken en het toestel pakken. Zo kon ik de politie bellen’’, aldus de tiener. 

Arrestatieteams van de politie rukten meteen uit naar San Donato Milanese, ten zuidoosten van Milaan. Ze wierpen een versperring op, waardoor de bus tot stilstand kwam. Het voertuig was toen al in brand gestoken. De agenten sloegen de achterruiten in waardoor de kinderen net op tijd uit de bus konden ontsnappen. 23 kinderen liepen een lichte rookvergiftiging op, maar niemand  raakte zwaargewond. Als de jongen de politie niet had gebeld, waren wellicht tientallen kinderen om het leven gekomen. De tiener krijgt dan ook volop lof op Italiaanse sociale media.

Terroristisch motief

De buschauffeur riskeert een aanklacht voor ontvoering en poging tot massamoord, zei politiecommandant Luca De Marchis tegen nieuwsagentschap ANSA. Volgens Alberto Nobili, de procureur van Milaan, wordt ook de mogelijkheid van een terroristisch motief onderzocht.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse regeringspartij Lega mocht de man, die sinds 2004 de Italiaanse nationaliteit heeft, nooit toestemming krijgen voor het besturen van een schoolbus. Hij is bij de politie bekend om delicten als seksueel geweld en dronken rijden.

Volledig scherm
De uitgebrande bus. © AFP
  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.