Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken. © Privéfoto

Veel Afghanen gered dankzij ‘geheime’ Holland-poort: evacués herkenbaar aan oranje sjaals

exclusief interviewZe probeerden in chaotisch Kaboel zo veel mogelijk mensen te evacueren. Voor het eerst vertellen ambassadeur Caecilia Wijgers en militair commandant Tijs over acht dagen tussen doodsangst en vrijheid. ,,We wisten dat het nooit ging lukken om iedereen weg te krijgen.”

23 reacties

 • AP Hof

  2 weken geleden
  2 echte helden. Samen met die grote groep Nederlanders die er voor gezorgd hebben dat een groot gedeelte van de mensen in veiligheid zijn gebracht.
 • Julie Croes

  2 weken geleden
  Grappig om te zien wat voor reacties bepaalde mensen hier hebben. Degene die zulke misselijke reacties hebben, die zouden zich af moeten vragen: wat als jij daar was geboren als een Afghaan? Wat als jij in een oorlogsgebied was geboren? En jij had nu hulp nodig? Is makkelijk praten zo vanuit je warme huisje in je warme bed met je bord warm eten voor je neus. Zou jij ook willen dat mensen zo over jou denken. En de deur dicht houden? Schaam je diep!!!
 • michel van dam

  2 weken geleden
  Ik geloof dat de meeste die hier op reageren, complet de weg kwijt zijn!
 • Norbert Schooten

  2 weken geleden
  Van Velthuizen, maak je maar geen zorgen, over 100 jaar is het merendeel van de gehele bevolking al uitgeroeid door de gevolgen van het klimaat. En door de overbevolking van deze planeet.
 • van Velthuizen

  2 weken geleden
  @Chris Eskes: Dat klopt want in Nederland is het "lui lekkerland". En Maxima zei het destijds al: "De echte Nederlander bestaat niet", dus over honderd jaar ziet het hier zwart van de mensen. Maar ja, dat mag je weer niet zeggen want dan worden sommige mensen boos.
 1. Alle Amerikaanse militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanistan
  Play
  video

  Alle Amerikaan­se militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanis­tan

  De laatste Amerikaanse militairen en diplomaten zijn nu ook geëvacueerd uit Afghanistan, dat zegt generaal Kenneth F. McKenzie die de leiding had over de evacuatieoperatie. Ze zijn vertrokken vanaf de luchthaven van Kaboel. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kaboel is stopgezet. Hiermee komt een einde aan twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.
 2. Amerikaanse vastgoedmiljonair schuldig bevonden aan per ongeluk op tv bekende moord: ‘Je bent erbij.’
  UPDATE/VIDEO

  Amerikaan­se vastgoed­mil­jo­nair schuldig bevonden aan per ongeluk op tv bekende moord: ‘Je bent erbij.’

  De Amerikaanse vastgoedmiljonair Robert Durst, die jaren geleden in een documentaire van televisiezender HBO per ongeluk drie moorden bekende, is vrijdag voor een daarvan schuldig bevonden. Een volksjury in Los Angeles oordeelde dat Durst zijn goede vriendin Susan Berman heeft omgebracht. Hij schoot de vrouw meer dan twintig jaar geleden dood met een kogel in haar hoofd.