Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken. © Privéfoto

Veel Afghanen gered dankzij ‘geheime’ Holland-poort: evacués herkenbaar aan oranje sjaals

exclusief interviewZe probeerden in chaotisch Kaboel zo veel mogelijk mensen te evacueren. Voor het eerst vertellen ambassadeur Caecilia Wijgers en militair commandant Tijs over acht dagen tussen doodsangst en vrijheid. ,,We wisten dat het nooit ging lukken om iedereen weg te krijgen.”

23 reacties

 • Henk Dongen

  4 maanden geleden
  In Afrika, MiddenOosten, Azië, zuid en midden Amerika staan tientallen miljoenen mensen klaar om naar Europa te vertrekken. Momenteel weer minimaal 20.000 Afghanen. De problematiek bij deze massa instroom ligt niet alleen in de huisvesting, maar ook in de zorg, in het onderwijs. Elke Nederlander betaalt minimaal 1000 Euro per jaar aan die vluchtelingen en gelukzoekers. Heb je kritiek, ben je een racist. Nederland naar 20 miljoen inwoners? Naar 25 miljoen? Waar laat je ze? Hoe bekostig je dat?
 • AP Hof

  5 maanden geleden
  2 echte helden. Samen met die grote groep Nederlanders die er voor gezorgd hebben dat een groot gedeelte van de mensen in veiligheid zijn gebracht.
 • Julie Croes

  5 maanden geleden
  Grappig om te zien wat voor reacties bepaalde mensen hier hebben. Degene die zulke misselijke reacties hebben, die zouden zich af moeten vragen: wat als jij daar was geboren als een Afghaan? Wat als jij in een oorlogsgebied was geboren? En jij had nu hulp nodig? Is makkelijk praten zo vanuit je warme huisje in je warme bed met je bord warm eten voor je neus. Zou jij ook willen dat mensen zo over jou denken. En de deur dicht houden? Schaam je diep!!!
 • michel van dam

  5 maanden geleden
  Ik geloof dat de meeste die hier op reageren, complet de weg kwijt zijn!
 • Norbert Schooten

  5 maanden geleden
  Van Velthuizen, maak je maar geen zorgen, over 100 jaar is het merendeel van de gehele bevolking al uitgeroeid door de gevolgen van het klimaat. En door de overbevolking van deze planeet.
 1. Doodsbedreigingen voor vriendin van ontvoerder Dean: ‘Een Kalasjnikov door je hoofd’

  Doodsbe­drei­gin­gen voor vriendin van ontvoerder Dean: ‘Een Kalasjnik­ov door je hoofd’

  De Nederlandse vriendin van de ontvoerder van de overleden Belgische kleuter Dean (4) wordt op sociale media massaal bestookt met doodsbedreigingen en ernstige verwensingen. Haar advocaat Bart De Decker is hiervan op de hoogte en heeft bij het Belgische Openbaar Ministerie een verzoek neergelegd om daar iets aan te doen, laat hij aan deze site weten. ,,We verwachten dat het profiel niet lang meer in de lucht zal blijven.”