Veel boze bewoners bij bijeenkomst azc Kaatsheuvel

UpdateOndanks talloze boze inwoners en veel onbegrip is de informatiebijeenkomst over de noodopvang van 1200 asielzoekers in Kaatsheuvel nagenoeg zonder problemen verlopen. Burgemeester Wim Luijendijk was 'extra alert' na de rellen in Geldermalsen. ,,Ik had gehoopt op meer begrip."

ME-busjes, camera's, lampen en extra politie-inzet moesten maandagavond voorkomen dat de bijeenkomst uit de hand zou lopen, zoals bij een raadsbijeenkomst in Geldermalsen afgelopen week. Het politieteam was in opperste staat van paraatheid, maar heeft niet in hoeven grijpen.

Veel inwoners van de Brabantse plaats zijn boos en kwamen verhaal halen bij de burgemeester over de noodopvang van 1200 vluchtelingen in vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel, op steenworp afstand van attractiepark De Efteling. ,,Ik kom hier nog voor een bakske koffie, daar word ik niet wijzer van", zo foeterde een boze bewoners tegen de burgervader. En: ,,Ge moet ginne flauwekul verkopen."

Volgens de burgervader is zoveel mensen op één camping veel. ,,Dat weet ik wel, maar COA belooft ons veiligheid. Ik beloof: volgende keer doen we het anders." Volgens de burgemeester is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al druk bezig met het onderdak van de asielzoekers na 1 april. ,,Andere gemeentes zijn dan aan de beurt."

Weerstand
Naast de weerstand was de informatieavond volgens verslaggevers ter plaatsen ook een spannend verzetje in het doorgaans rustige Kaatsheuvel. Veel bezoekers wilden het pand in eerste instantie ook niet meer verlaten, maar dropen niet veel later toch af.

Het gaat om een tijdelijke opvang die duurt van eind december tot 1 april. ,,We zijn een gastvrije gemeente en de nood is op dit moment in Nederland zo hoog, dat de gemeente hiermee heeft ingestemd", zo liet de gemeente eerder weten.

Dat niet iedereen op de komst van de asielzoekers zit te wachten, bleek dit weekend al. Via sociale media werden mensen opgeroepen om te demonstreren. Ook werden er spandoeken opgehangen met de teksten 'AZC Nee!' en 'Geen jihad in onze straat'.

Opruiing
De politie heeft de spandoeken kort daarna verwijderd. ,,Per spandoek bekijken we of het om discriminatie of opruiing gaat. Het kan zijn dat we dit weekend wat strenger zijn geweest", aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. ,,We respecteren de vrijheid van meningsuiting, maar soms komen de reacties in het grijze gebied."

Vrijdag was er al een besloten bijeenkomst voor de directe omwonenden en die verliep rustig, maandag waren alle inwoners van de gemeente Loon op Zand vanaf ongeveer 17.00 uur welkom. Om te zorgen dat de avond rustig zou verlopen konden mensen niet inspreken, maar waren er alleen kraampjes en tafels waar informatie werd verstrekt.

Volledig scherm
Dit weekend werden er in Kaatsheuvel spandoeken opgehangen tegen de komst van asielzoekers. © Privéfoto