Veel ceremonie voor koningspaar in Australische hoofdstad

VideoNormaal gesproken begint een staatsbezoek altijd in de hoofdstad van het land dat bezocht wordt, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima doen het in Australië anders dan anders. Zij begonnen maandag immers in de westelijke stad Perth en deden pas vanochtend Canberra aan.

Volledig scherm
Maxima en Willem-Alexander bij het MH17-monument. © ANP

Op bezoek bij de Australische premier Turnbull in de Australische hoofdstad legde Willem-Alexander uit dat niet de standaard volgorde is, maar dat hij en zijn vrouw de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog eerden. Hij legde precies 400 jaar geleden als eerste Europeaan aan op de west-Australische kust.

In Canberra wachtte het paar woensdagochtend vooral veel plichtplegingen en ceremonies. Ze legden een krans neer bij het Australische oorlogsmonument, waar ze ook veteranen ontmoetten. Voordat ze met medewerkers van Australische diensten spraken die betrokken bij de nasleep van vlucht MH17, plaatsen ze allebei een zonnebloem bij het MH17-monument bij het parlementsgebouw.

Volledig scherm
Het menu van de staatslunch. © Jeroen Schmale

Staatslunch
Later, tijdens zijn toespraak bij de staatslunch in de ambtswoning van de gouverneur-generaal (de plaatsvervanger van koningin Elizabeth in Australië) stond de vorst stil bij dat moment. ,,Voor mijn vrouw en mij was het een ontroerende ervaring deze morgen bij het monument voor de Australische slachtoffers te staan en hen daar te gedenken. Wij hechten grote waarde aan de uitstekende samenwerking met uw land in het onderzoek naar de precieze toedracht, zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en er recht gedaan kan worden.''

Bij het Government House van Cosgrove werden 21 saluutschoten afgevuurd en inspecteerde de koning de erewacht.

Vanavond woont het paar in het wereldberoemde Opera House in Sydney een pianoconcert bij van de Nederlandse broers Arthur en Lucas Jussen en het Sydney Symphony Orchestra. Daarmee bedanken de koning en koningin de Australiërs voor de gastvrijheid die deze week geboden wordt.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.