Volledig scherm
Hulpverleners redden slachtoffers van de bomaanslag in Mogadishu. © AP

Veel doden door bomaanslag bij hotel Mogadishu

UpdateDoor een bomaanslag bij een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vrijdag zeker 32 mensen omgekomen. Onder hen zijn zes islamitische strijders. De islamistische terroristische organisatie al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. 

De explosies waren tot in de wijde omgeving te horen en werden opgevolgd door wapengekletter. De aanval begon toen twee militanten in hun auto’s zichzelf opbliezen voor de ingang van hotel Sahafi. Daarna ging nog een bom af aan de achterkant van het hotel. Vier strijders die gewapend het hotel wilden binnendringen werden door de beveiliging doodgeschoten.

Ten minste negentien burgers kwamen om het leven. Volgens een getuige zijn onder de doden ook de hoteleigenaar en drie bodyguards. In het hotel verblijven vaak Somalische regeringsmedewerkers. Een woordvoerder van al-Shabaab laat weten dat het hotel om die reden doelwit was.

 1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.