De ravage na de explosies.
Volledig scherm
De ravage na de explosies. © AP

Veel doden en gewonden bij explosies in Bagdad

Minstens achttien mensen zijn om het leven gekomen bij twee explosie in de wijk Sadr stad in de Irakese hoofdstad Bagdad. Volgens de politie zijn er ook zo'n negentig mensen gewond geraakt.

De explosies hadden plaats in een moskee in Sadr-stad, een overwegend sjiitische wijk in het noordoosten van Bagdad. De moskee werd gebruikt als opslagplaats voor wapens, munitie en raketten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou er munitie zijn ontploft.

Of het om een noodlottig ongeval gaat of dat er sprake is van terroristisch geweld, is nog onduidelijk. Volgens lokale media gaat het om een bomaanslag, die nog niet werd opgeëist. Maar volgens de politie zou de munitie zijn vervoerd. Veiligheidstroepen zijn een onderzoek gestart.

De moskee in Sadr-stad wordt veelvuldig bezocht door aanhangers van de sjiitische geestelijke en voormalige militieleider Moqtada al-Sadr. Hij kwam in mei verrassend als winnaar uit de bus bij de Iraakse parlementsverkiezingen. 

Omwonenden helpen mee met zoeken naar mogelijke overlevenden onder het puin.
Volledig scherm
Omwonenden helpen mee met zoeken naar mogelijke overlevenden onder het puin. © REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.