Volledig scherm
De ravage na de explosies. © AP

Veel doden en gewonden bij explosies in Bagdad

Minstens achttien mensen zijn om het leven gekomen bij twee explosie in de wijk Sadr stad in de Irakese hoofdstad Bagdad. Volgens de politie zijn er ook zo'n negentig mensen gewond geraakt.

De explosies hadden plaats in een moskee in Sadr-stad, een overwegend sjiitische wijk in het noordoosten van Bagdad. De moskee werd gebruikt als opslagplaats voor wapens, munitie en raketten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou er munitie zijn ontploft.

Of het om een noodlottig ongeval gaat of dat er sprake is van terroristisch geweld, is nog onduidelijk. Volgens lokale media gaat het om een bomaanslag, die nog niet werd opgeëist. Maar volgens de politie zou de munitie zijn vervoerd. Veiligheidstroepen zijn een onderzoek gestart.

De moskee in Sadr-stad wordt veelvuldig bezocht door aanhangers van de sjiitische geestelijke en voormalige militieleider Moqtada al-Sadr. Hij kwam in mei verrassend als winnaar uit de bus bij de Iraakse parlementsverkiezingen. 

Volledig scherm
Omwonenden helpen mee met zoeken naar mogelijke overlevenden onder het puin. © REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.