Volledig scherm
© Thinkstock

Veel meer aanrandingen, iets minder zelfmoorden in leger VS

In het Amerikaanse leger is vaker sprake van aanranding en seksuele intimidatie, maar voor het eerst in jaren is het aantal zelfmoorden in het Amerikaanse leger gedaald.

Het gaat om 2290 gevallen van aanrandingen of seksuele intimidatie in 2011, een stijging van 64 procent ten opzichte van 2006. Bij zes van de tien incidenten was er alcohol gedronken door de daders. De meeste slachtoffers waren vrouwelijke militairen, die korter dan anderhalf jaar in dienst waren.

Pleegden in 2010 nog 304 militairen zelfmoord, afgelopen jaar waren dat er 278. Dat is een daling van bijna 9 procent. Het Pentagon sprak van de eerste daling sinds 2004.

Stigma
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie begint het stigma op psychische hulp langzaam te verminderen. Daardoor krijgen militairen met problemen vaker de hulp die ze nodig hebben.

Veel van de problemen in het leger worden geweten aan posttraumatische stressstoornissen, die militairen soms krijgen als ze langere tijd onder zware omstandigheden aan de slag zijn.