Volledig scherm
De politie zou onder grote druk staan om voldoende nieuwe kandidaten voor de politieopleiding aan te nemen. © HLN/Belga

'Veel nieuwe agenten in België ongeschikt'

Door een groot tekort aan politieagenten in België mogen veel kandidaten die tijdens de selectieprocedure ongeschikt bleken te zijn toch aan de politieopleiding beginnen. Onder hen bevinden zich een vechtersbaas, een persoon die onder invloed van xtc, speed en cocaïne achter het stuur zat en iemand met familiebanden met een Syriëganger.

Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Standaard. Bronnen hebben aan de krant gemeld dat de politie onder grote politieke druk staat om voldoende nieuwe kandidaten voor de politieopleiding aan te nemen. Volgens goed ingevoerde bronnen wordt de lat ‘bijna op de grond gelegd’. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil elk jaar 1400 nieuwe agenten werven omdat er een groot tekort aan manschappen is.

Onderzoek

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken reageert onthutst op het nieuws. ,,Het is zo grof dat we het niet kunnen geloven”, laat de woordvoerder van Jan Jambon (N-VA) weten aan de Vlaamse krant. De bewindsman gaf de federale politie meteen opdracht de opgesomde gevallen “tot op het bot” uit te zoeken. 

Vicepremier Kris Peters toont zich bezorgd over het nieuws. ,,Bij de aanwerving van nieuwe politierekruten moet de kwaliteit worden gegarandeerd. De overheid moet daarbij investeren in mensen. Het kan niet zo zijn dat voor het onderdeel integriteit de lat naar omlaag wordt gelegd. Ik ga dan ook tekst en uitleg vragen aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon", reageert hij tegenover de Vlaamse krant. 

Peeters beseft naar eigen zeggen dat de toegenomen veiligheidscultuur en het tekort aan politieagenten ‘druk’ op de ketel zet. ,,Dat impliceert dat sommige normen kunnen worden bijgesteld, bijvoorbeeld inzake fitheid, lengte of diploma. Daarmee kan ik leven. Maar op het vlak van integriteit moet de lat even hoog blijven. De politie heeft het monopolie over het gebruik van legitiem geweld. Een politieman moet oké zijn."

Nederlands voorbeeld

Jinnih Beels, politica van de sociaaldemocratische sp.a en voormalig politiecommissaris, pleit in De Standaard onder meer voor een nieuw selectiesysteem en een betere opleiding voor nieuwe agenten. ,,Die duurt nu maar een jaar, waar dat in Nederland vier jaar is en met veel meer stagemogelijkheden'', aldus Beels.