Volledig scherm
Demonstranten staan achter de politie te schreeuwen richting Pegida-supporters, die zich verzamelen voor de mars ter ere van de eerste verjaardag van de beweging. © getty

Veel onrust bij jubileum Pegida in Dresden

Een aanhanger van de anti-islamitische beweging Pegida is bij een demonstratie in Dresden maandagavond zwaargewond geraakt toen hij door tegendemonstranten werd aangevallen. Zo'n 15.000 tot 20.000 Pegida-aanhangers kwamen op het Theaterplatz bijeen om het 1-jarig bestaan te vieren van de beweging van 'patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland'.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© epa

Op vier plekken elders in de binnenstad verzamelden zich in totaal 14.000 tegendemonstranten. Een deel van hen probeerde bij de Pegida-aanhang te komen. Beide kampen bekogelden elkaar met onder meer vuurwerk. De politie kon met onder meer pepperspray voorkomen dat de groepen slaags raakten.

Pegida-oprichter Lutz Bachmann had daarvoor samen met andere sprekers gezorgd voor bij vlagen agressieve toespraken over de instroom van vluchtelingen. Eén demonstrant droeg een plakkaat waar bondskanselier Angela Merkel was afgebeeld in nazi-uniform. De tegendemonstranten lieten zich vooral horen met leuzen als 'Herz statt Hetze' (Hart in plaats van haat).

De ruim duizend aanwezige agenten leidden de Pegida-aanhangers tegen het einde van de avond onder zware escorte de stad uit, waarbij de politie bekogeld werd met vuurwerk. Waterkanonnen waren paraat, maar hoefden uiteindelijk niet te worden ingezet.

Ook in München gingen honderden mensen de straat op. Zo'n 250 Pegida-aanhangers protesteerden gelijktijdig met ongeveer 600 tegendemonstranten. Beide groepen werden uit elkaar gehouden

Naast een zwaargewonde aanhanger, werd ook een cameraman door de anti-migrantenbeweging Pegida aangevallen. Jose Sequeira werd op de grond geduwd en zijn camera werd vernield. ,,Ze pakten mijn camera en gooiden hem op straat, toen begonnen ze me te duwen. Ik pakte de camera om het te filmen, maar ze bleven doorgaan", zo zegt hij volgens zijn agentschap Ruptly.

Ogenblikkelijk
De politie in de Duitse deelstaat Saksen nam van te voren geen enkel risico bij de viering van een jaar Pegida. Minister Markus Ulbig van Binnenlandse Zaken zei maandag dat meer dan duizend politiemensen gereed stonden voor de viering in Dresden. Ook de federale Bundespolizei is paraat.

De autoriteiten in Saksen hield van te voren rekening met de aanwezigheid van in totaal meer dan 20.000 voor- en tegenstanders van Pegida. Ulbig pleitte opnieuw voor een vreedzame demonstratie, een bijeenkomst zonder haat en geweld. Houden de aanwezigen zich daar niet aan, dan grijpt de politie ogenblikkelijk in, aldus de minister van te voren.

Bondskanselier Angela Merkel riep de Duitse bevolking eerder in de media al op de organisatoren van de marsen niet te volgen. ,,In hun harten heersen maar al te vaak vooroordelen, kilte en zelfs haat."

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© afp