Volledig scherm
In het midden staat Europese onderhandelaar Bercero, rechts Amerikaan Mullaney © AD/David Bremmer

'Veel vooruitgang rond controversiële TTIP verdrag'

Het gewraakte TTIP-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Verenigde Staten gaat er ondanks de groeiende kritiek komend jaar gewoon komen. Volgens de hoofdonderhandelaars is er 'nieuw elan' en is er afgelopen week véél vooruitgang geboekt in de besprekingen.

Volledig scherm
De anti-TTIP demonstratie genomen, woensdag © AD/David Bremmer
Quote

We gaan de onderhande­lin­gen komende maanden daarom flink versnellen. We willen proberen TTIP rond te krijgen voordat de termijn van president Obama afloopt

Mullaney

Teams van Europa en VS spraken in Brussel voor de tiende keer een week lang over TTIP. Volgens Ignacio Garcia Bercero, hoofdonderhandelaar namens de EU, met resultaat. ,,Bijvoorbeeld rond het op onze markt toelaten van elkaars bedrijven en over samenwerking tussen toezichthouders"

Meeste vooruitgang is gemaakt rond het wegnemen van regels voor dienstverlenende bedrijven. ,,Dat is ontzettend belangrijk, want de meeste handel tussen Europa en Amerika is op het vlak van dienstverlening," zegt Amerikaanse onderhandelaar Dan Mullaney. ,,We hebben elkaar concrete voorstellen gedaan."   

De besprekingen rond TTIP vinden plaats onder turbulent gesternte: in steeds meer Europese landen zorgt het vrijhandelsverdrag voor protesten. Belangenclubs menen dat grote Amerikaanse bedrijven te veel invloed krijgen en dat de hoge Europese standaarden qua voedsel- en productveiligheid op het spel staan.

Bezweert
De Europese Commissie, die voor de EU onderhandelt, bezweert dat dit niet zo is, en stelt dat TTIP in Europa voor honderdduizenden banen extra zorgt en 120 miljard euro meer welvaart.  

Inmiddels hebben zo'n honderd steden in België hebben zich 'TTIP vrij' verklaard en in Duitsland en Oostenrijk protesteren actievoerders er op los. Ook in Nederland neemt het verzet toe, zeker nadat cabaretier Arjan Lubach TTIP in zijn veelbekeken zondagshow op de kaart zette. Onlangs vroeg de Amsterdamse gemeenteraad het College zich tegen TTIP te verklaren.   

De EU en de VS willen desalniettemin haast maken. Vorige maand spraken president Obama en Europese kopstukken als bondskanselier Merkel, Britse premier Cameron en president van de Europese Raad Donald Tusk af dat er nog voor het eind van dit jaar een raamovereenkomst moet liggen. ,,We gaan de onderhandelingen komende maanden daarom flink versnellen," zegt Mullaney. ,,We willen proberen TTIP rond te krijgen voordat de termijn van president Obama afloopt."   

Lastige klus
Dat gaat echter een lastige klus worden: over veel zaken zijn Europa en Amerika het absoluut niet eens. Bijvoorbeeld of elkaars bedrijven straks mogen meedoen bij overheidsaanbestedingen. Verder eisen de Amerikanen dat de EU importheffingen op veel landbouwproducten verlaagd of wegneemt. Nu liggen Europese tarieven hoger dan andersom.   

Eén van de meeste problematische punten betreft de ISDS-clausule, die bedrijven de gelegenheid geeft bij een geschil buiten de rechter om arbitrage te vragen. Die geeft grote Amerikaanse multinationals de kans om Europese regels op het gebied van gezondheid aan te vechten, menen critici.   

Onder druk van het groeiende leger tegenstanders heeft het Europees Parlement eerder deze maand een resolutie aangenomen waarin het eist dat het arbitragesysteem onafhankelijker en transparanter wordt. Vraag is echter of de Amerikanen dat zien zitten. ,,Wij zijn benieuwd naar waarmee Europa komt," liet hoofdonderhandelaar Mullaney zich niet in zijn kaarten kijken. Hij ziet mogelijkheden. ,,Wij delen zeker een aantal van de Europese zorgen."