Volledig scherm
De Franse douane tijdens een reddingsactie van 20 migranten die Het Kanaal wilden oversteken, op 5 augustus voor de kust van Graveline en Cap Griz-Nez. © AFP

Veerboot redt zwemmende migrant van verdrinkingsdood in Kanaal

De bemanning van een Engelse veerboot heeft vanmorgen een migrant uit Het Kanaal gevist die vanuit Frankrijk richting Groot-Brittannië leek te zwemmen. De in een wetsuit geklede dertiger was ernstig onderkoeld en werd met een marinehelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in het Noord-Franse Calais. 

De bemanning van de Pride of Canterbury van rederij P&O ontdekte de zwemmer omstreeks 10.40 uur op zo'n 20 kilometer uit de kust bij Calais. De kapitein bedacht zich niet, keerde om en manoeuvreerde zijn veerboot tot vlakbij de man, melden Franse media op basis van een verklaring van de Franse maritieme autoriteit van Het Kanaal en de Noordzee.

De zwemmer werd vervolgens uit het water gehesen en kreeg eerste hulp. De kapitein alarmeerde daarna de Franse kustwacht, die een marinehelikopter naar de veerboot liet uitrukken. De Dauphin-helikopter arriveerde omstreeks 12.20 uur, hees de ernstig onderkoelde man aan boord en vloog hem naar het ziekenhuis.   

Het aantal oversteekpogingen op Het Kanaal is sinds eind vorig jaar verveelvoudigd. Dit ondanks de gevaren van het drukke scheepvaartverkeer, de sterke stroming en het koude water. 

Dit jaar stierven al minstens vier migranten terwijl ze Het Kanaal probeerden over te steken. Medio oktober werden twee jonge Irakezen dood aangetroffen op een strand bij Le Touquet-Paris-Plage, ruim 70 kilometer ten zuiden van Calais. De ontdekking van de stoffelijke overschotten was een trieste primeur voor de vooral bij Parijzenaars populaire badplaats. Op 9 augustus verdronk een 30-jarige Iraanse vrouw nadat ze van een overbevolkte boot was gevallen. Op 23 augustus werd in het Belgische Zeebrugge het lichaam aangetroffen van een Irakees die zwemmend Engeland had proberen te bereiken.