Volledig scherm
© Facebook Veerle Peel

Veerle weigert foto opgebaarde moeder van Facebook te halen

Facebook tikt Veerle Peel (28) op de vingers omdat ze foto's postte van haar pas overleden, opgebaarde moeder Godelieve Soen (59). 'Ik moet ze verwijderen omdat een van mijn vrienden ze 'gewelddadig' vindt. Maar ik zie ze als eerbetoon', vertelt de Vlaamse in Het Laatste Nieuws.

Foto's kunnen op Facebook worden gerapporteerd door vrienden als zij dit aanstootgevend of gewelddadig vinden, dat is in het geval van Veerle klaarblijkelijk gebeurd. Facebook heeft nu gevraagd de foto's te verwijderen. Toch is Veerle vastberaden: ,,Ik haal de foto's er niet af, in geen honderd jaar."

Veerle is het absoluut niet eens met de beslissing van Facebook. ,,Ik heb twee redenen om de foto's op mijn - afgeschermde - Facebookprofiel te posten. Mama's beste vrienden wonen in Nieuw-Zeeland. Zij konden niet op tijd het vliegtuig nemen en zaterdag wordt mama al gecremeerd.'' 

Daarnaast ziet Veerle de foto's vooral als eerbetoon. ,,De wereld mag gerust weten dat ik mijn lieve moeder kwijt ben, het allerbelangrijkste in mijn leven. (stil) Ik sta er nu écht alleen voor, zonder broers, zussen of eigen gezin. Alleen oma is er nog."

'Gewelddadig'
De moeder van Veerle is gestorven aan een hartaderbreuk. ,,Ze ziet er nog zo móói uit, gewoon zoals ze was. Dat wilde ik tonen. In een ander geval, zou ik het misschien niet doen''.

Hoe oprecht Veerles overtuiging ook is, wettelijk mág het niet. Advocaat Efri De Neve, onder meer gespecialiseerd in privacyrecht op Facebook: "Over de ethiek spreek ik me niet uit, juridisch mag het niet. Als andere erfgenamen dit voor de rechtbank zouden trekken, krijgen ze wellicht gelijk. Het recht op afbeelding geldt ook na de dood. Aangezien de vrouw niet meer kán instemmen met de foto's, mag het niet."