Volledig scherm
© Frans Nikkels

Veertien varkenskoppen bij terrein azc Enschede

Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag nabij het Eschmarkerveld in Enschede, waar een groot asielzoekerscentrum wordt gebouwd, veertien varkenskoppen neergelegd. In opdracht van de gemeente Enschede zijn de koppen verwijderd.

Quote

We hebben geen begrip voor deze actie maar wel begrip voor boosheid en frustratie van de omwonenden

Roy Bruinsma van AZC Alert Enschede
Volledig scherm
© Frans Nikkels

De varkenskoppen lagen woensdagmorgen nog bij de toegang van het terrein. Voorbijgangers reageerden geschokt. De politie kon nog niets zeggen over de vondst.

Negen varkenskoppen liggen op het hek en de andere drie op de grond. Sommige varkens hebben nog oormerken in. Er ligt ook een plastic zak vol bloed waar de koppen in hebben gezeten.

De hel
Een foto van de koppen is gedeeld op Twitter met daarbij de tekst: 'Als de democratie faalt dan worden mensen boos en wanhopig. Welkom in de hel van het Eschmarkerveld.' Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen bedreigingen geuit, noch bij de politie, noch op sociale media.

De politie gaat uitzoeken wie de daders zijn en waar de koppen vandaan komen. ,,Het gaat hier om een milieudelict", zei de woordvoerder.

Op het terrein waar de varkensresten zijn gedeponeerd komt een azc voor zeshonderd asielzoekers. In september hakte de gemeenteraad van Enschede de knoop door over de opvang voor een periode van tien jaar. Omwonenden van het Eschmarkerveld hebben eerder tijdens informatieavonden hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het azc. Ze zijn bang voor hun veiligheid.

,,De vondst van de koppen was voor ons een verrassing. Het is niet onze manier van actievoeren", zegt Roy Bruinsma van AZC Alert Enschede woensdag. De actiegroep verzet zich tegen de komst van het azc. ,,We hebben geen begrip voor deze actie maar wel begrip voor boosheid en frustratie van de omwonenden. Maar een ding is zeker, wij zitten hier niet achter. We zijn een serieuze organisatie", aldus Bruinsma.