Volledig scherm
Venetië: vanaf mei volgend jaar verboden voor rolkoffers. © Archieffoto ANP

Venetië krijgt verbod voor koffers op wieltjes

UpdateVanaf mei 2015 is het voor toeristen verboden om met rolkoffers de Italiaanse stad Venetië te bezoeken. Slechts koffers en karretjes die uitgerust zijn met luchtgevulde wieltjes zijn dan nog toegestaan.

Wie toch met rubberen of plastic wieltjes onder de koffer de stad binnenkomt, riskeert een boete tussen de 100 en 500 euro, meldt de Gazetta del Sud.

Venetië bestaat uit meer dan honderd eilanden. In het centrum fungeren de beroemde kanalen als wegen. Behalve een spoorlijn is er slechts één autoweg vanaf het vasteland; in de stad zelf zijn geen auto's. Toeristen met bagage moeten daarom vaak noodgedwongen hun toevlucht nemen tot de wandelpaden en de bruggen in de stad. En dat gaat gepaard met veel geratel van wieltjes op de straatstenen. De bewoners van de stad klagen al langere tijd over slaapgebrek door dit lawaai van toeristen. De aangekondigde maatregelen zullen echter niet van toepassing zijn voor de ruim 270.000 inwoners van de Dogenstad.

De plannen rond het kofferverbod zijn afkomstig uit de koker van Vittorio Zappalorto, die de stad momenteel tijdelijk bestuurt, omdat burgemeester Orsoni in juni van dit jaar opstapte vanwege een corruptieschandaal.