Volledig scherm
© Openbaar Ministerie Curaçao

Venezolaan wilde met 46 goudstaven van Aruba naar Nederland vliegen

UpdateOp de luchthaven van Aruba is gisteravond een Venezolaanse man aangehouden met 46 staven goud. De man wilde met de 50 kilo aan edelmetaal ter waarde van 2,1 miljoen dollar (ruim 1,7 miljoen euro) met KLM naar Nederland vliegen. Hij wordt verdacht van goudsmokkel en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie Curaçao, dat meewerkte aan de actie, maakte de aanhouding vandaag bekend. In het bericht is een foto te zien van de geopende koffer met daarin de goudstaven van verschillend formaat. Het OM meldt dat de man voorlopig vast zit voor verhoor en dat het onderzoek verder gaat. 

,,Nooit eerder is zo'n grote lading goud in beslag genomen op de luchthaven", laat woordvoerder Norman Serphos namens het OM Curaçao weten. ,,Het gebeurt ook niet regelmatig, dat maakt het zo bijzonder."

Lees verder onder het facebookbericht van het OM. 

'Witwasmachine'

Een maand geleden pleitte SP-Kamerlid Ronald van Raak nog voor politieonderzoek naar de smokkel van Venezolaans goud dat via de Nederlandse Antillen in het Caribisch gebied gaat. Hij deed dat naar aanleiding van onderzoek door journalist Bram Ebus, die onderzoek deed naar de illegale mijnbouw in Venezuela. Ebus kwam erachter dat goud op grote schaal wordt gesmokkeld naar Curaçao (en Aruba). 

Kamerlid Van Raak toen: ,,Kennelijk werken de eilanden als witwasmachine voor illegaal goud.”