Volledig scherm
In het donker nemen mensen de bus tijdens de stroomuitval in Venezuela. © REUTERS

Venezuela in het donker na grote stroomuitval

De grootste stroomuitval van de laatste jaren heeft donderdagavond grote delen van de Venezolaanse hoofdstad Caracas en de rest van het land in het donker gezet. Het regime van president Nicolás Maduro weet de elektriciteitsstoring aan ‘sabotage’ van de voornaamste energiecentrale van het land. 

Volgens lokale media heeft de stroomuitval bijna het hele land getroffen, met storingen in de hoofdstad en vijftien van de 23 staten. Een verslaggever van de staatstelevisie sprak van ‘een nationale uitval’.

De straten van Caracas veranderden al snel in een chaotische mierenhoop van mensen, toen de stroom tegen vijf uur ‘s middags lokale tijd (22.00 Nederlandse tijd), kort voor het vallen van de avondschemer, uitviel. Omdat ook de metro was uitgevallen, verzamelden duizenden mensen zich op straat. Bussen waren schaars en overvol, waardoor velen uren moesten lopen om thuis te komen. Stoplichten, telefoon en internet vielen eveneens uit.

,,De man die hiervoor verantwoordelijk is, heet Nicolás Maduro’’, zei Pedro Fernandez, een 44-jarige systeem-ingenieur in de wijk Altamira van Caracas, te voet onderweg naar de andere kant van de stad. ,,Dit is slechts het puntje van de ijsberg, als je ziet onder wat voor dingen we verder allemaal te lijden hebben.’’

Volledig scherm
Veel mensen konden niet anders dan te voet naar huis of een andere bestemming te gaan. © AP

Sabotage

Maduro noemde de uitval op Twitter een gevolg van de ‘elektriciteitsoorlog, georganiseerd door de Verenigde Staten’. Energieminister majoor-generaal Luis Motta liet zich in eenzelfde soort bewoordingen uit. ,,We zijn weer aangevallen in de elektriciteitsoorlog. Ze hebben de generator en stroomverdeling van de Guri (een waterkrachtcentrale, red.) aangevallen, de ruggegraat van het elektriciteitssysteem’’, zei hij op de staatstelevisie, zonder daarvoor overigens bewijs of daders te noemen. Minister van Informatie Jorge Rodriguez noemde de ‘blackout’ een daad van rechtsextremisten die chaos willen veroorzaken in Venezuela. 

Stroomstoringen komen frequent voor in het door een economische en humanitaire crisis geteisterde Venezuela. Critici zeggen dat het stroomnetwerk door corruptie en te weinig onderhoud is verzwakt, terwijl de regering van Maduro beweert dat de problemen doelbewust worden veroorzaakt door zijn politieke tegenstanders.

Volledig scherm
Overvolle straten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas kort na de stroomuitval. © AP