Volledig scherm
De kustwacht van Aruba op patrouille . Zij controleren bootjes in de territoriale wateren rond het eiland op drugssmokkel, benzine smokkel vanaf Venezuela en mensensmokkel. © Arie Kievit

Venezuela: zeegrens met Antillen gesloten om hulp tegen te houden

UpdateVenezuela heeft de zeegrens met de Antillen gesloten, omdat de oppositie in het land samen met enkele westerse landen zaterdag hulpgoederen wil invoeren via Curaçao. Die hulpgoederen zijn niet nodig, aldus vice-president Delcy Rodríguez, want in het land van de omstreden president Maduro is geen crisis gaande.

Rodríguez meldt verder dat de zeegrens voor een ‘onbepaalde tijd’ is gesloten. ,,Het feit dat Curaçao heeft besloten mee te doen aan deze show, die alleen is bedoeld om de macht in Venezuela over te nemen, betekent dat Venezuela niet alleen de grens heeft gesloten, maar ook de relatie herziet met deze landen’’, zei ze volgens de Venezolaanse staatstelevisie. 

Haar woorden volgen op die van generaal Miguel Morales Miranda. Hij zei iets eerder vandaag dat de zeegrens met de Antillen - die Venezuela gisteren zonder opgaaf van redenen sloot voor schepen en vliegtuigen vanuit Aruba, Curaçao en Bonaire - weer heropend zou worden. 

Wantrouwen

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro ontkent dat ook sprake is van een humanitaire crisis. Hij wil geen voedsel en medicijnen accepteren van westerse landen, die hij wantrouwt. Zo heeft de regering ook bij Cúcuta de brug tussen Colombia en Venezuela met containers geblokkeerd om te voorkomen dat vrachtwagens met hulpgoederen uit onder meer de Verenigde Staten het land binnenkomen. 

Zowel Nederland als de Verenigde Staten hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als regeringsleider. Maduro ziet de humanitaire hulp als onderdeel van een campagne om hem ten val te brengen. Rodrúguez verklaarde vanmiddag dan ook dat Venezuela de zeegrens met de Antillen heeft gesloten, omdat de oppositie de hulpgoederen zaterdag samen met westerse landen wil gaan invoeren.

Onstemd

Overigens is het parlement van Curaçao ontstemd over de aankondiging van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dat het eiland een knooppunt wordt voor humanitaire hulp aan Venezuela. De parlementariërs vinden dat Blok de regering van Curaçao hiermee in een lastig parket heeft gebracht en ‘voor zijn karretje heeft gespannen’. Het parlement vindt dat de minister de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft gepasseerd door het plan voor de ‘humanitaire hub’ zelf naar buiten te brengen voordat Rhuggenaath het kon uitleggen. Curaçao drijft veel handel met Venezuela. Het eiland vreest een ruzie met de grote buur. In een vandaag aangenomen motie keurt het parlement van het Caribische eiland de handelwijze van Blok af. 

Blok: Curaçao niet gepasseerd over Venezuela
Curaçao is niet gepasseerd bij het opzetten van een knooppunt voor humanitaire hulp aan Venezuela. Dat zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Hij begrijpt de zorgen die op het eiland leven. Maar ,,deze beslissing is in nauw overleg tussen de regering van Nederland en de regering van Curaçao genomen”.

Dat Curaçao een spil wordt in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela, gebeurt op verzoek van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten. Die hadden daarom gevraagd en Nederland en Curaçao stemmen daarmee in. 

De hulp wordt echter alleen geleverd met instemming van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Nederland wordt met de hub niet een oorlog ingezogen, aldus Blok. ,,Het heeft uitdrukkelijk helemaal niets met militaire operaties te maken. Het gaat puur om humanitaire hulp. Dus voedsel en medicijnen die dringend nodig zijn in Venezuela.”

De Amerikaanse regering sluit een militaire interventie in Venezuela niet uit. ,,We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open”, verklaarde president Donald Trump dinsdag tijdens een toespraak in Miami. Hij waarschuwde de legerleiding dat als ze Maduro blijven steunen ze alles zullen verliezen. Hij riep het leger ook op humanitaire hulp toe te laten.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.