Volledig scherm
© BELGA

'Verblijf in Belgische cel komt neer op foltering'

Dagen op cel zonder te luchten, ratten in de gang en nauwelijks medische verzorging. Het regime in de Antwerpse gevangenis komt neer op foltering, aldus een noodkreet van circa zeventig Nederlandse gedetineerden. Ze willen dat Nederland ingrijpt.

Ze slapen op matrassen op de grond in overvolle cellen, terwijl de ratten in de gang rondscharrelen. Blijven dagenlang 24 uur op cel zonder te luchten. Volgens de Nederlandse gedetineerden schendt de Antwerpse gevangenis hun grondrechten. ,,Dit zijn folterpraktijken”, aldus één van hen.

Aanleiding voor hun noodkreet, gestuurd aan deze krant, zijn recente cipiersstakingen in België. Agenten namen de bewaking over. Gevangenen konden toen hun cel niet meer uit en mochten geen bezoek ontvangen. Ook zeggen gevangenen dat ze niet naar de rechtbank werden gebracht, waardoor ze geschaad zijn in hun verdediging. De drie weken durende staking werd vorige week opgeschort, maar gedetineerden vrezen nieuwe acties.

Problemen

Justitie in België erkent dat er problemen waren in de Antwerpse bajes. ,,Het waren zware omstandigheden”, zegt een woordvoerster. Justitieminister Koen Geens overlegt met de vakbonden om bij volgende stakingen een minimumzorg te garanderen.

De Antwerpse gevangenis telt relatief veel Nederlanders. Vanwege de Antwerpse haven zitten er vooral veel verdachten van drugshandel. Met hun noodkreet willen de ongeveer zeventig gedetineerden bereiken dat de Nederlandse overheid zich bemoeit met de omstandigheden in de Antwerpse gevangenis. ,,We willen of naar Nederland worden overgebracht of er moeten sancties volgen”, zegt één van hen. ,,Er worden Europese mensenrechten geschonden.”

Genadeloos

Het regime in Belgische gevangenissen is niet vergelijkbaar met dat in Nederland. Het Comité tegen Foltering van de Raad van Europa tikte onze zuiderburen vorig jaar genadeloos op de vingers. Het sprak van een ‘exceptioneel serieus probleem’ dat ‘niet thuishoort in een Europese lidstaat'.

Tijdens de laatste staking weigerde de Amsterdamse rechtbank een verdachte uit te leveren aan België. De zuiderburen moeten eerst aantonen dat de gevangeniszorg op peil is.