Volledig scherm
© ap

Verbod op homohuwelijk Texas onwettig

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft woensdag een voorlopig verbod uitgevaardigd op de Texaanse wet die het homohuwelijk verbiedt. In afwachting van een uitspraak van een gerechtshof later dit jaar is de uitspraak nog niet van kracht.

Twee homostellen waren naar de rechter gestapt om het verbod op het homohuwelijk aan te vechten. De federale rechter stelde hen in het gelijk, maar wacht eerst de uitspraak van een hogere rechtbank in het hoger beroep af voor definitief met de wet wordt afgerekend.

Rechter Orlando Garcia achtte de wet in Texas in strijd met de grondwet van de Verenigde Staten. Hij meent dat er 'geen plek is voor een door de staat opgelegde ongelijkheid' in rechten. Een dergelijke uitspraak is eerder gedaan in de staten Utah, Oklahoma en Virginia.

De gouverneur van Texas, Rick Perry, heeft direct kritiek geuit op de uitspraak van de rechter. Hij kondigde aan zich te blijven inzetten voor 'het recht van de Texanen om zelf te beslissen over de wetten van onze staat'. Volgens hem hebben de Texanen zelf besloten dat een huwelijk enkel een verbintenis tussen man en vrouw kan zijn en dat het daarom geen zaak is voor de federale overheid.