Volledig scherm
Hoofdverdachte van de schietpartij Yvo T. in Verviers op 31 augustus. © AFP

Verdacht tweetal 'Spa' maand langer vast

De twee Nederlanders die worden verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van een politieman in Spa blijven voorlopig in een Belgische cel. De raadkamer van de rechtbank in Verviers heeft hun voorlopige hechtenis met een maand verlengd, meldt het Openbaar Ministerie.

Nederland leverde het Limburgse tweetal dinsdag uit aan de Belgische justitie, die hen ziet als dader dan wel mededader. Cyril T. (35) en Mark van den B. (38) ontkennen dat ze een rol hebben gespeeld bij de schietpartij. Zij beschuldigen Cyrils broer Yvo T. ervan te hebben geschoten. Diens hechtenis werd eerder al met een maand verlengd.

De Belgische agent Amaury Delhez (38) werd doodgeschoten nadat het drietal was geweigerd in een horecatent in Spa. Daarbij zou Yvo T. al gezwaaid hebben met het vuurwapen waarmee hij later de politieagent zou hebben doodgeschoten. T. werd al jaren behandeld voor depressies, zo verklaarde zijn beste vriend tegenover deze krant. 

Groot zwart gat

Yvo T. gold aanvankelijk als hoofdverdachte in de zaak. Hij werd aangehouden op verdenking van opzettelijke doodslag op Delrez en van poging tot doodslag op diens collega. T. herinnert zich naar eigen zeggen niets van de schietpartij. Hij verklaarde tegenover rechercheurs die hem verhoorden dat het voor hem 'één groot zwart gat' is vanaf het moment dat hij het café Havana in Spa verliet.

Yvo T. werd snel na het incident gearresteerd: