Volledig scherm
Man legt bloemen bij het Joods Museum in Brussel © anp

Verdachte aanslag Brussel bewaakte gijzelaars

De Fransman die ervan wordt verdacht in mei in Brussel de aanslag op het Joods Museum in Brussel hebben gepleegd, zou in Syrië westerse gijzelaars hebben bewaakt en gevangenen stelselmatig hebben gemarteld.

De Franse krant Le Monde meldde vandaag dat de terreurverdachte Mehdi Nemmouche door een Franse journalist is herkend als een van de bewakers. Die journalist, Nicolas Hénin van het blad Le Point, was een van de gijzelaars.

Hij heeft verklaard dat Nemmouche voor de soennitische jihadisten gijzelaars bewaakte en stelselmatig tientallen Syrische gevangenen martelde. Nemmouche behoorde volgens Hénin tot een klein groepje Fransen die systematisch en iedere nacht Syrische gevangen martelden. Daarbij werd veel met vuurwapens geschoten. Als Nemmouche 'niet aan het zingen was dan martelde hij'. Dat gebeurde volgens Hénin in de ruimte waar hij ook was ondervraagd.

Hénin en Le Point hebben deze informatie achtergehouden om andere westerse gijzelaars in Syrië niet in gevaar te brengen. Hénin kwam in april vrij samen met drie andere Franse journalisten.

Draaideurcrimineel Nemmouche wordt ervan verdacht 24 mei een aanslag op het Joods Museum in Brussel te gepleegd en vier mensen te hebben gedood. Hij werd 30 mei in Marseille gearresteerd. Hij wordt 12 september in Brussel opnieuw voor de rechter geleid.

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.