Volledig scherm
© AFP

Verdachte aanslag Brussel wilde ook in Parijs toeslaan

Justitie in Parijs heeft geen bewijs dat Mehdi Nemmouche, de Fransman die ervan wordt verdacht in mei de aanslag op het Joods Museum in Brussel te hebben gepleegd, ook een aanslag in Frankrijk wilde plegen. Dat meldde het parket in Parijs maandag in een reactie op een artikel in de Franse krant Libération.

Volledig scherm
© AFP

Het dagblad meldde dat Mehdi op 14 juli, de Franse nationale feestdag, wilde toeslaan tijdens het defilé op de Champs-Élysées in Parijs. De krant baseert zich op de processen-verbaal van vier Fransen, die maandenlang door Nemmouche in Syrië zijn vastgehouden. Nicolas Hénin, Didier François, Edouard Elias en Pierre Torres hebben volgens de krant verklaard dat Nemmouche bezig was met 'een grootscheepse terroristische actie'. Maar volgens het parket in Parijs wordt in de processen-verbaal niet gerept van plannen voor een aanslag op Frans grondgebied.

Veelpleger Nemmouche vertrok na zijn laatste celstraf in december 2012 naar Syrië en verbleef daar ongeveer een jaar tussen jihadisten. De vier Fransen werden in Syrië door hem gegijzeld gehouden, meldde de Franse krant Le Monde zaterdag al. De Franse journalist Hénin herkende Nemmouche als een van de bewakers. 

Uitgeleverd
Nemmouche zou op 24 mei het vuur hebben geopend op bezoekers van het museum. Hij doodde daarbij vier mensen, onder wie twee bezoekers uit Israël. De vermeende schutter werd zes dagen later gearresteerd in de Zuid-Franse stad Marseille.

De man vocht zijn uitlevering aan België aan, maar vorige week besliste het Franse hof van cassatie dat hij kon worden uitgeleverd. Nemmouche zit momenteel vast in de gevangenis van Brugge. Hij moet op 12 september voor de rechter verschijnen.