Volledig scherm
De politie hield een 29-jarige Fransman aan, het zou gaan om de schutter zelf (inzet), die verdacht wordt van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. © anp

Verdachte aanslag Brussel zat in bus uit Amsterdam

UpdateDe politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel, waarbij doden vielen. Het gaat om een 29-jarige Fransman die is aangehouden door douaniers bij het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij zat op een bus die vanuit Amsterdam, via Brussel naar Frankrijk was gereden.

Volledig scherm
© BELGA

Tijdens een drugscontrole liep hij tegen de lamp. Het zou om de schutter zelf gaan. Dat meldden Franse media zondag. Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd en geeft later op de dag een persconferentie. België wil dat Frankrijk de 29-jarige verdachte uitlevert van de aanslag vorige week op het Joods Museum in Brussel. Dat heeft de Belgische justitie vandaag laten weten.

Kalashnikov
De man komt uit Roubaix en heet Mehdi Nemmouche, volgens een bron dichtbij het onderzoek. Hij had een kalashnikov en een revolver bij zich van het type dat bij de schietpartij in Brussel is gebruikt.

De man zou in 2013 in Syrië geweest zijn. Hij zou daar een jaar hebben doorgebracht om daar te vechten aan de zijde van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Dat meldt de Franse nieuwszender Europe 1 vandaag op basis van eigen bronnen.

De verdachte is volgens Europe 1 in januari weer in Frankrijk aangekomen. De jihadistische groep ISIL heeft banden met de terreurbeweging al-Qaeda. ISIL strijdt in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad. De soennitische groep is afkomstig uit Irak en daar begin 2012 opgericht, op initiatief van het hoofd van al-Qaeda in Irak.

Dreigingsniveau niet aangepast
In Europese landen bestaat al langer de vrees dat teruggekeerde Syriëgangers aanslagen plegen. In Nederland ziet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) nog geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.

'De arrestatie laat zien dat er echt dreiging uit kan gaan van Syriëgangers en dat we daar niet voor niks beleid voor hebben. Het laat ook zien dat het geen exclusief Nederlands probleem is, maar grensoverschrijdend en dat internationale samenwerking nodig is,' aldus een woordvoerder.

Kopie aanslag Toulouse
Dat was ook de reden waarom de Franse veiligheidsdiensten hem in het oog hielden. De man had een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo'n camera onder zijn kleding droeg.

Het kan zijn dat de schutter bewust de Algerijnse terrorist Mohammed Merah kopieerde, die begin 2012 in een joodse school in het Franse Toulouse drie kinderen en een volwassene ombracht en dat filmde.

Het lijkt erop dat de aanslag in Brussel niet is gefilmd door de dader. Maar volgens Europe 1 zouden onderzoekers wel andere beelden op het toestel hebben gevonden. Daarop zijn enkele wapens op een bed te zien, en is de verdachte te horen die opschept dat hij ze heeft gebruikt.

Zelfde petje
Ook droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag in Brussel op had. De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie.

De eerste 24 uur van zijn aanhouding, heeft hij niks gezegd. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden.

Drie doden
Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch echtpaar en een Française die er als vrijwilligster werkte, doodgeschoten. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond.