Volledig scherm
Het museum Tate Modern in Londen. Het uitkijkpunt ligt op de wat bredere toren met ramen naast de smalle toren. © AFP

‘Verdachte die jongetje van museum Londen afduwde volgde mijn zoons kort daarvoor ook’

UpdateDe 17-jarige verdachte die gisteren een jongetje (6) van de tiende verdieping van het Tate Modern in Londen duwde, zou zich daarvoor enige tijd hebben opgehouden op het uitkijkplatform van het wereldberoemde museum. Hij gedroeg zich vreemd en volgde enige tijd ook de twee zoontjes van ooggetuige Nancy Barnfield. ,,Hij stond daar maar met de handen op zijn rug, de mensen te bekijken. Toen raakte hij uit mijn zicht en hoorde ik een klap en een schreeuw.’’

Quote

Hij volgde ons overal. Ik zei mijn kinderen weg te blijven van hem

Nancy Barnfield in Britse media

Dat zegt de 47-jarige vrouw uit Rochdale vandaag tegen The Times en The Daily Mail. De schreeuw was van de moeder van het zesjarige jongetje: ,,Dat is mijn zoontje, dat is mijn zoontje!’’De harde klap die de omstanders op het platform op de tiende verdieping van het museum hoorden kwam van het jongetje die vijf verdiepingen lager op een dak van het museum terecht kwam. 

Het slachtoffertje werd ter plekke behandeld en daarna met spoed met een helikopter naar een nabijgelegen ziekenhuis vervoerd. Vandaag maakte de politie van Londen bekend dat het kind ‘in kritieke, maar stabiele toestand’ verkeert. Hij is niet meer in levensgevaar. De politie staat in contact met de getroffen familie en doet er alles aan het onderzoek tot een goed einde te brengen. De 17-jarige jongen, die gisteren al snel werd aangehouden, wordt vandaag verder ondervraagd. 

Barnfield vertelt hoe de verdachte vlak voor het drama haar en haar twee zoontjes achtervolgde. ,,Hij volgde ons overal. Ik zei mijn kinderen weg te blijven van hem, het duurde en duurde maar. Hij gedroeg zich zo vreemd. Hij had de hele tijd zijn handen op de rug, stond ook met zijn rug tegen de muur, en bekeek iedereen. We liepen weg en toen ik hem niet meer zag hoorde ik die vrouw schreeuwen en zag ik andere mensen hem vastpakken.’’

Lees door onder het Twitterbericht.

Metropolitan Police on Twitter

The six-year-old boy injured at the Tate Modern is now in a critical but stable condition in hospital. A 17-year-old male remains in police custody. Enquiries are ongoing.

‘Schuld van sociale diensten’

Olga Malchevska on Twitter

Tatemodern Security says the child was taken to the hospital by this helicopter-after falling down from height.I saw a woman running to the balcony on 10floor&crying around 2:45pm,then all visitors got locked in the building till around 4:08pm. Hope the child will get well! https://t.co/WQlPQjCp67

Verschillende Britse media melden op basis van getuigen dat de zeventienjarige jongen het zesjarige jongetje uit de handen van zijn moeder griste. Een deel van de bezoekers zou na het incident al snel rond de (jonge)man zijn gaan staan. Hij werd er vastgehouden totdat de politie zou arriveren. ,,Hij stond er maar en was vrij kalm’’, aldus Barnfield.

Andere ooggetuigen die Daily Mail sprak, melden dat het er daarna iets verhitter aan toe ging. Hoewel de jongen aanvankelijk nog voor familie van het slachtoffer werd aangezien, ging een boze man die het incident had gezien hem later te lijf. Hij sloeg de jongen in het gezicht. Toen namen bewakers hem mee en sloten hem op in het toilet tot de politie kwam. Tijdens zijn aanhouding zou de 17-jarige jongen hebben gezegd dat de ,,sociale diensten’’ uiteindelijk verantwoordelijk waren voor zijn daad. 

Hoewel sommige ooggetuigen aanvankelijk meldden dat het kind mogelijk van het platform was gevallen, vermoedde de politie al snel dat er opzet in het spel was. De 17-jarige jongen werd aangehouden en zit nu nog steeds vast, aldus de autoriteiten. Hij wordt verdacht van poging tot moord. Niks wijst erop dat hij het slachtoffer kent, laat de politie weten.

Museum weer open

Het museum Tate Modern is gevestigd in een oude krachtcentrale aan de rivier de Theems. Het was in 2018 de populairste attractie in Groot-Brittannië met 5,9 miljoen bezoekers. Vandaag ging het museum weer open. De tiende verdieping blijft echter dicht ‘uit respect voor het slachtoffer'. Het museum laat weten volledige medewerking te geven aan het politie-onderzoek. 

Metropolitan Police on Twitter

Male arrested after child thrown from viewing platform of Tate Modern in Bankside #SE1 #Southwark https://t.co/3SaKIyVg1F

  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.