Volledig scherm
© EPA

Verdachte gearresteerd voor Zweedse kroonjuwelenroof

In het onderzoek naar de spectaculaire kronenroof van koning Karl IX en koningin Kristina in Zweden is een verdachte aangehouden. Het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) geeft voorlopig geen details over de arrestatie.  

,,De persoon werd woensdag in de namiddag gearresteerd en later aangeklaagd," zegt OM-woordvoerder Robin Simonsson in Zweedse media. Het geslacht en de leeftijd van de verdachte kunnen volgens de zegsman nog niet bekend gemaakt worden omwille van het onderzoek. Dat geldt ook voor de plaats waar de verdachte werd opgepakt. ,,De arrestatie vond plaats in Zweden." 

De verdachte verschijnt morgen voor de raadkamer. Die beslist of de persoon aangehouden blijft. 

Spoorloos

Van de eeuwenoude kronen en rijksappel ontbreekt nog steeds elk spoor. Volgens Zweedse media is het onmogelijk om de economische waarde van de regalia te bepalen omdat het gaat om 'voorwerpen van nationaal belang met onschatbare waarde.'

De kostbare begrafeniskronen en het ornament werden eind juli op klaarlichte dag uit de kathedraal van Strängnäs gestolen. In die kathedraal bevinden zich de zeventiende-eeuwse graven van Karl IX en Kristina. Toen zij werden begraven, was het gebruikelijk om dat te doen met speciaal gemaakte symbolen van hun waardigheid, zoals een koningskroon en scepter. Later zijn die kostbaarheden uit de tombes gehaald en tentoongesteld in de kerk.

Op het moment van de diefstal waren er stafleden aanwezig in de kathedraal. De politie lanceerde na de kronenroof een klopjacht op twee daders die ervandoor gingen in een motorboot net onder de kerk.