Verdachte met auto vol wapens aangehouden in Antwerpen

VideoIn Antwerpen is vandaag een man aangehouden die mogelijk een aanslag wilde plegen. De verdachte reed met hoge snelheid met zijn auto door een drukke winkelstraat, waarna hij na een korte achtervolging werd gepakt. In zijn voertuig zijn verschillende wapens aangetroffen.

Volledig scherm
Bart de Wever © BELGA

De auto reed vanmorgen rond 11.00 uur op hoge snelheid door de winkelstraat Meir in het centrum. Verschillende voetgangers wisten maar net opzij te springen. Niemand raakte gewond. De politie probeerde de man daarop te stoppen, maar dat negeerde hij. Na een achtervolging werd hij alsnog onderschept door de politie en aangehouden.

Volgens een ooggetuige zou de verdachte het niet direct op voetgangers hebben gemunt. ,,Het voertuig reed redelijk centraal op de weg, waardoor iedereen op tijd kon wegspringen'', vertelt een bron aan HLN. ,,Voor ik goed doorhad wat er gebeurde, vloog het voertuig me voorbij. Ik schat dat die 80 à 100 kilometer per uur reed.''

Volgens de politie-commissaris is de verdachte een 39-jarige man van Noord-Afrikaanse afkomst. Het zou gaan om Mohamed R., een Franse Tunesiër. Hij zou een bekende zijn van de politie, maar niet vanwege terroristische activiteiten. 

Onder invloed

De verdachte heeft zich niet verzet bij zijn aanhouding, meldt de VRT. Volgens de omroep was hij bovendien merkbaar onder invloed. Hij kan nog niet worden ondervraagd, omdat hij daar te dronken voor zou zijn. Er wordt rekening gehouden met een aanslag, al is niet uitgesloten dat Mohamed R. 'slechts' een overval wilde plegen.

De man had verschillende wapens bij zich, waaronder een riotgun en een bus met onbekende inhoud in zijn kofferbak. Dat bleek bij onderzoek van het voertuig door explosievenexperts, meldt het federaal parket. 

Legerkleding

Ook had de verdachte een jerrycan met benzine en legerkleding bij zich. Een robot van explosievendienst Dovo haalde de spullen één voor één uit de wagen. Daarna werd het voertuig ook nog een door een lid van de Dovo doorzocht.

Op drukke punten is extra politietoezicht en er worden extra militairen ingezet, maakte de korpschef bekend op een persconferentie. Burgemeester Bart de Wever is dankbaar voor het verzette werk. ,,We hebben hiermee een aanslag weten te voorkomen.'' 

De Belgische Premier Charles Michel volgt de ontwikkelingen in Antwerpen op de voet, meldt zijn woordvoerder. Van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad is voorlopig geen sprake. Michel werd tijdens een bijeenkomst van het kernkabinet op de hoogte gebracht van het incident. Hij volgt samen met het Crisiscentrum de ontwikkelingen op de voet op. 

De tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
De rode Citroën wordt doorzocht. © Mark De Roeck

Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de situatie in Antwerpen op de voet. ,,We staan in contact met onze Belgische collega's'', aldus de NCTV in een reactie. 

Er is geen aanleiding om het huidige dreigingsniveau aan te passen, laat de NCTV weten. Het dreigingsniveau in Nederland is op het ogenblik substantieel, het vierde op de ladder van vijf dreigingsniveaus. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Die situatie is sinds maart 2013 van kracht.

Volledig scherm
Agenten onderzoeken de plek waar de verdachte is aangehouden. © Kristof Aerts