Volledig scherm
Siti Aisyah © AFP

Verdachte moord Kim Jong-nam dacht dat het grap reality-show was

VideoDe Indonesische vrouw, die is opgepakt voor de moord Kim Jong-nam, kreeg omgerekend 85 euro voor het vergiftigen van de broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ze moest zijn gezicht insmeren met baby-olie. De vrouw dacht dat het een grap was.

De 25-jarige Siti Aisyah kreeg te horen dat de grap onderdeel uitmaakte van een reality programma, meldt BBC. De mannen die het haar verzochten de olie op Kim Jong-nams gezicht te smeren, zouden James en Chan heten. Volgens Aisyah hadden ze een Koreaans of Japans uiterlijk. Ze wist niet dat de baby-olie giftig was, volgens Andriano Erwin, een Indonesische diplomaat voor Maleisië. Hij bezocht de vrouw in haar cel.

Kim Jong-nam kwam vorige week maandag om het leven op de luchthaven van Kuala Lumpur tijdens het wachten op de vlucht naar Macau. Uit onderzoek bleek dat de olie op zijn gezicht het zeer giftige zenuwgas te bevatte. 

Het is nog onduidelijk hoe Aisyah de olie op het gezicht van Kim Jong-nam kon smeren zonder zelf last te krijgen.  Een chemicus zei eerder tegen persbureau AP dat mogelijk een capsule of gemodificeerde vorm van het gif is gebruikt. 

Maleisië zoekt ook naar een Noord-Koreaanse man die bij de moord betrokken zou zijn. 

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.