Volledig scherm
Walter Lübcke © AFP

Verdachte moord op Duitse politicus weer vrijgelaten

UpdateDe man die gisteren werd opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de dood van de Duitse CDU-politicus Walter Lübcke (65) in Kassel is weer op vrije voeten. ,,Hij is ondervraagd en daarna vrijgelaten”, aldus een zegsman van de Duitse politie. Of de man nog als verdachte wordt gezien, is niet bekendgemaakt.

De vrijgelaten jongeman was iemand uit de privéomgeving van het slachtoffer die een persoonlijke relatie zou hebben gehad met de politicus. De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) meldde dat op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. Volgens de FAZ zou hij zijn geïdentificeerd als dader en kwam de politie hem op het spoor na onderzoek van de gegevensdragers van Lübcke, waaronder diens mobiele telefoon. Daarnaast zouden er andere aanwijzingen zijn geweest op basis waarvan de verdachte werd gearresteerd. Een  50-koppig rechercheteam is op de zaak gezet. Of momenteel nog andere verdachten in het vizier zijn, is nog onduidelijk.   

Walter Lübcke werd zondagnacht omstreeks half een door een familielid gevonden op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha bij Kassel, in de deelstaat Hessen. Hij bleek te zijn omgebracht met een schot door het hoofd. De kogel bleek van dichtbij te zijn afgevuurd. 

Geschil

De afgelopen dagen was al duidelijk geworden dat de dader mogelijk gezocht moest worden in de persoonlijke omgeving van het slachtoffer. De politie besteedde woensdagavond aandacht aan de zaak in het opsporingsprogramma Aktenzeichen XY ... ungelöst

Daarin werd de kijkers gevraagd of iemand zaterdagavond laat mogelijk het geluid van een schot had gehoord in de buurt van de woning van Lübcke of iets verdachts had gezien. De politie richtte zich met haar getuigenoproep vooral tot bezoekers van de Weizenkirmes, een festival dat in het lange Hemelvaartsweekend plaatsvond op slechts 200 meter van de villa van de CDU-politicus. Hij zou er een geschil hebben gehad met een man, zo gonsde het maandag in het dorp.  

De uitzending van het tv-programma leverde aanvankelijk niet veel tips op maar na een herhaalde getuigenoproep, donderdag, kwam de teller op 80 te staan. Gisteren was dat ongeveer het dubbele, meldde het Openbaar Ministerie in Kassel in een persbericht. 

Extreemrechts

Ondanks de vermoedens van een link met de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer wordt een politiek motief voor de moord niet uitgesloten. Lübcke werd in het verleden herhaaldelijk bedreigd door rechtsextremisten. De politie meldde in een vroeg stadium van het onderzoek dat er tot dusverre geen aanwijzingen waren dat de zaak een extreemrechtse achtergrond had.

Lübcke zat van 1999 tot 2009 voor de CDU in het parlement van de deelstaat Hessen. De afgelopen tien jaar was hij regeringspresident in diezelfde regio.

  1. Zakenvrouw steekt Duitser aan bij zijn bedrijf: reisadvies aangescherpt, Rusland sluit grenzen
    Liveblog coronavirus

    Zakenvrouw steekt Duitser aan bij zijn bedrijf: reisadvies aange­scherpt, Rusland sluit grenzen

    Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.500. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het reisadvies is vandaag aangescherpt. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.