Tob Cohen en zijn vrouw Sarah.
Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah. © Privébeeld

Verdachte weduwe vermoorde Tob Cohen op borgtocht vrij

UpdateSarah Wairimu Cohen, de vrouw van de in Kenia om het leven gebrachte Nederlander Tob Cohen, is vandaag na 44 dagen detentie op borgtocht vrijgelaten. Dat melden Keniaanse media. Ze geldt als de hoofdverdachte in de zaak rond de dood van de Nederlandse zakenman en voormalig topman van Philips. Volgens de aanklagers heeft ze de moord met zo’n twintig anderen beraamd en gepleegd.

Rechter Jessie Lessit verklaarde dat de aanklagers niet konden aantonen dat de vrijlating van Sarah, die op 28 augustus was gearresteerd, het onderzoek naar de moord zou schaden. De borg is vastgesteld op twee miljoen Keniaanse shilling cash (zo’n 17.000 euro) of vier miljoen Keniaanse shilling als via een cheque wordt betaald (zo’n 35.000 euro). De weduwe van Cohen heeft haar paspoort moeten inleveren.

Medeverdachte Peter Karanja is vanmorgen officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse zakenman die al langere tijd in Kenia woonde. Karanja, de vermeende minnaar van Cohens echtgenote en ceremoniemeester op het huwelijk van haar dochter, vertelde de politie eerder dat Sarah achter de moord op haar man zit. Hij gaf de politie ook de namen van een stuk of vier personen die volgens hem betrokken waren bij de moord. Zij voerden volgens hem het ‘vuile werk’ uit, variërend van het regelen van de huurmoordenaars, het martelen van de Nederlander en het dumpen van zijn lichaam in een lege watertank in diens tuin tot het dichtmetselen van de tankopening.

Lichaam in septic tank

Tob Cohen stierf door een klap met een bot voorwerp op de rechterkant van zijn hoofd, zo bleek uit de autopsie in september. Rechercheurs ontdekten het lichaam van Cohen in een septic tank bij zijn villa in Kitisuru, bijna twee maanden nadat de Nederlander vermist was geraakt. De zoektocht naar de Nederlander en de daders van zijn vermissing werd breed uitgemeten in de Nederlandse, Keniaans en internationale media. 

De villa van Cohen is nog steeds plaats delict. Sarah Wairimu Cohen mag er niet naar terug. Ze moest voor haar vrijlating gegevens achterlaten over haar verblijfplaats met daarbij een verklaring van degene die haar onderdak geeft.

Tob Cohen werd op 24 september begraven. Daarbij was ook zijn weduwe aanwezig. Bekijk hier de beelden:

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?