Verdachten aansteken dakloze Berlijn melden zich

VideoDe politie in Berlijn heeft zeven jongeren achter de tralies gezet die in de kerstnacht geprobeerd zouden hebben om een dakloze in brand te steken. Zes verdachten meldden zich nadat bewakingsbeelden en een videofilmpje waren verspreid, nummer zeven werd op straat opgepakt door agenten in burger.

Volledig scherm
© Politie Berlijn

De jongste verdachte is 15 jaar oud, de oudste 21. Ze meldden zich gisteravond bij verschillende politiebureaus in Berlijn, zo verklaarde een politiewoordvoerder tegenover plaatselijke media. De hoofdverdachte is volgens hem 21 jaar oud. Zes jongeren komen uit Syrië, een uit Libië. 

Voorbijgangers
De jongeren worden ervan verdacht dat ze bij metrostation Schönleinstrasse onder de Kottbusser Damm, op de grens van de stadsdelen Neukölln en Kreuzberg, kleding in brand staken van een dakloze die er lag te slapen op een bankje. De 37-jarige man bleef ongedeerd doordat voorbijgangers ingrepen. De jongeren gingen ervandoor. Ze waren te zien op beelden van bewakingscamera's die de omgeving van het metrostation in de gaten houden. De beelden tonen de jongens in een metrostel terwijl ze druk met elkaar praten en lachen.

Hoge kwaliteit
De politie gaf de beelden Eerste Kerstdag vrij. Ze kreeg in het verleden kritiek dat bewakingsbeelden veel te laat verspreid werden. ,,Wie de beelden zag, heeft kunnen constateren dat ze van zeer goede kwaliteit waren,"aldus politiewoordvoerder Thomas Neuendorf.

Köln
De zaak doet denken aan een gelijkwaardig incident in Köln, vorige maand. Voorbijgangers zagen omstreeks half twee 's nachts vuur op een pleintje in de buurt van het Centraal Station. Het bleek een dakloze te zijn wiens kleding brandde. De inderhaast gealarmeerde brandweer wist het vuur te blussen maar het slachtoffer was toen al overleden. Hij bleek het slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf. Het is niet bekend of hij daarbij al om het leven kwam of pas door het vuur.