Volledig scherm
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (midden) in april 2018 op het vliegveld in Madrid. De onderste persoon op de vliegtuigtrap is Maher Abdulaziz Mutreb, één van de verdachten in de vermissing van Jamal Khashoggi. © Epa

'Verdachten verdwijning Khashoggi uit directe kring Saoedische prins'

UpdateEen aantal door Turkije geïdentificeerde verdachten in de zaak van de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi komen uit de directe omgeving van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. 

Dit schrijft The New York Times op basis van gezichtsherkenning, sociale netwerkprofielen, mediaberichten en gelekte Saoedische overheidsdocumenten.

Een verdachte was gezien toen hij in april van dit jaar met de kroonprins uit een vliegtuig in Parijs en Madrid kwam. Tevens was hij gefotografeerd toen hij op wacht stond bij bezoeken dit jaar aan Houston, Boston en de Verenigde Naties. Het zou gaan om Maher Abdulaziz Mutreb, voorheen ook werkzaam als Saoedisch diplomaat in Londen. 

Drie andere verdachten werden door getuigen herkend als leden van het veiligheidscommando van de kroonprins. Het zou gaan om Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, Thaar Ghaleb al-Harbi en Muhammed Saad Alzahrani. 

De vijfde is een forensisch arts - dr. Salah al-Tubaigy - die een hoge positie bekleedt bij het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanwezigheid van de 'expert in autopsie' wijst erop dat het doden van de journalist mogelijk al voorzien werd. 

Speciaal commando

Donald J. Trump on Twitter

Just spoke with the Crown Prince of Saudi Arabia who totally denied any knowledge of what took place in their Turkish Consulate. He was with Secretary of State Mike Pompeo...

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder dat de kroonprins hem heeft verzekerd dat het Saoedische leiderschap niet op de hoogte was van de vermeende gebeurtenissen in het Saoedische consulaat in Istanboel. De Turkse autoriteiten gaan er echter van uit dat Khashoggi is gedood door een speciaal commando uit Saoedi-Arabië. Zij deden onderzoek op het consulaat in Istanboel en zouden er bewijs voor de moord op Khashoggi hebben gevonden.

The New York Times meldt verder dat van de vijftien verdachten die door de Turkse autoriteiten werden geïdentificeerd, minstens negen voor Saoedische veiligheids-, militaire- of overheidsinstanties werkten. Zij zouden op 2 oktober zijn aangekomen in Turkije en op dezelfde dag weer zijn teruggevlogen naar Saoedi-Arabië.

Als deze mensen daadwerkelijk in het Saoedische consulaat zijn geweest op het moment dat Khashoggi daar was, is er volgens de krant een directe link van de gebeurtenissen naar de kroonprins.

Donald J. Trump on Twitter

during the call, and told me that he has already started, and will rapidly expand, a full and complete investigation into this matter. Answers will be forthcoming shortly.

De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken is vanochtend in Ankara geland. Hij zal er naar verwachting met de Turkse autoriteiten overleggen over de kwestie op hun grondgebied. Mogelijk ontmoet hij er ook de Turkse president Erdogan en minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Pompeo had gisteren een onderhoud met de Saoedische koning in Riyad over de kwestie en ook met diens zoon, kroonprins Mohammed bin Salman. Zij ontkennen dat ze weten wat de Saoedische journalist is overkomen. 

Verdwijning

Volledig scherm
Journalist Jamal Khashoggi. © AFP

Khashoggi is sinds 2017 ingezetene van de VS nadat hij in zijn thuisland uit de gratie raakte. In Amerika werkte hij voor The Washington Post. Khashoggi uitte veel kritiek op de Saoedische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman. 

De journalist verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan de Saoedische ambassade in Istanboel. Hij was daar om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde Hatice Cengiz stond buiten te wachten, maar Khashoggi kwam niet meer naar buiten.

The New York Times meldde eerder al dat het verhoor goedgekeurd zou zijn door de Saoedische kroonprins. Het verhoor zou echter uit de hand zijn gelopen, waarna de Saoedische overheid besloot om de prins in bescherming te nemen. Zij willen een inlichtingenfunctionaris laten opdraaien voor de verprutste operatie, zo meldde de krant.