Volledig scherm
© DHA

Verdronken jongetje geeft vluchteling een nieuw gezicht

UpdateEen jongetje van amper drie jaar oud spoelde woensdagochtend aan op het strand van Bodrum. Hij is slechts een van de vele vluchtelingen die omkwamen tijdens hun barre tocht naar het Westen. De beelden van de jongen werpen een ander licht op de vluchtelingencrisis en wakkeren de asieldiscussie op sociale media nog heviger aan.

Na de overvolle boten en trucks heeft de vluchtelingencrisis woensdag een nieuw gezicht gekregen, namelijk dat van de 3-jarige Aylan Kurdi die de barre tocht per boot van Kobani naar het Westen niet overleefde. De jongen, van Koerdisch-Syrische afkomst, zat op een van de twee boten die woensdagochtend probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken. De twee boten botsten echter en kapseisden, waardoor twaalf mensen - onder wie vijf kinderen - het leven lieten en aanspoelden op de kust waar ze eerder vertrokken. Drie andere vluchtelingen konden wel gered worden.

Discussie
Fotografen legden vast hoe het jongetje levenloos op het strand lag en vervolgens werd weggedragen door een Turkse marinier. De hartverscheurende beelden laten maar weinig mensen koud en zorgen op sociale media voor veel discussie. ,,Beeld van verdronken 1,5 jaar oud jongetje op Turks strand. Doodsangst. Doodsstrijd. Syrische gezinnen op vlucht mogen bij mij", schrijft de Friese Amarins Spandaw. De Bodegraafse Arnoud Proos voegt toe: ,,Alle vluchtelingen uit Syrië samengevoegd in één beeld van een verdronken, aangespoeld jongetje. Wat een ellende."

Sommige twitteraars vinden de beelden zo heftig, dat ze ze liever niet gezien zouden hebben. De Rotterdamse Joël laat weten: ,,Ik snap niet dat mensen bij een bericht over vluchtelingen een foto plaatsen van aangespoelde lichamen. Ik hoef dat niet te zien..."

Quote

Wat een afgrijse­lij­ke foto. Ben er even stil van.

Rob Pietersen, Stichting Vluchteling

Lot
Ook Rob Pietersen van Stichting Vluchteling geeft aan geschokt te zijn: ,,Wat een afgrijselijke foto. Ben er even stil van." Op de vraag wat nu het lot van deze mensen is, kan hij maar moeilijk antwoord geven. ,,Dit is aan de lokale autoriteiten. Identificeren zal vaak lastig zijn. Smokkelaars nemen vaak de papieren in. Ik vrees het ergste dus." Dat de boten vlak voor de kust waar ze vertrokken omsloegen en dat de opvarenden geen zwemvest hadden, duidt eveneens op de mogelijke betrokkenheid van op geld beluste mensenhandelaren.

De beelden zijn een doorn in het oog van de Europese Unie, die juist een paar maanden geleden meer budget vrijmaakte voor het redden van vluchtelingen. Verschillende landen boden extra patrouilleschepen aan, nadat in april een schip met 800 mensen aan boord was vergaan. Onder de naam Operatie Poseidon, zoals de EU-missie heet, zijn dit jaar al ruim 200.000 vluchtelingen wel levend van boten gered. 

Oplossing
Alle inspanningen ten spijt kwamen er dit jaar tot nu toe ruim 2500 migranten om bij een poging om via de Middellandse Zee Europa te bereiken. De algemeen directeur van de International Organization for Migration hoopt dan ook dat er snel een echte oplossing komt voor het probleem: ,,Het is onacceptabel dat mensen die in de 21ste eeuw moeten vluchten voor conflicten, vervolgingen, ellende en verval zulke vreselijke dingen moeten meemaken in hun thuisland, laat staan onderweg, en dan vervolgens sterven op de drempel van Europa."

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP