Volledig scherm
© ANP/fotomontage AD

Verdwijnen de naamvallen langzaam uit de Duitse taal?

Voor mensen die de Duitse naamvallen lastig vinden, is er goed nieuws. Het 'kortduits' is in de omgangstaal in opmars dankzij de moderne communicatie en de immigratie, meldde de krant Rheinische Post.

En in het beknopte Duits verdwijnen voorzetsels, omdat de Duitsers in toenemende mate hun zinnen tot een volstrekt minimum proberen te beperken, zoals bijvoorbeeld in de vraag: Kommst du Bahhof oder hast du Auto? (Kom je station of heb je auto?).

Volgens de krant stellen taalkundigen dat het ingekorte taalgebruik oorspronkelijk door Turkse immigranten werd gehanteerd die het Duits niet zo goed machtig waren.

Sociale media 
Maar nu verspreidt dit 'kortduits' zich razendsnel met behulp van de sociale media onder de hele bevolking. Zo wordt gemaild: Er hat Tor geschossen (Hij heeft doelpunt gescoord) of Ich bin noch Büro (Ik ben nog kantoor). Wie een boodschap niet begrijpt kan mailen: ihr kommt Klapsmühle (je komt gekkenhuis). In een brief zou dat moeten zijn: Ihr kommt aus der Klapsmühle.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement