Volledig scherm
Colombia startte een grootscheepse zoekactie naar de Challenge nadat de familie van de kapitein alarm had geslagen. © Still redmas.com.co

Verdwijning Nederlands zeiljacht in Caraïben blijkt loos alarm

Een grootscheepse zoekactie naar een Nederlands zeiljacht op de Caribische Zee blijkt overbodig te zijn geweest. De Challenge en zijn bemanning lagen veilig in de baai van een Panamees eiland zonder telefoonsignaal, bleek vandaag. 

De Colombiaanse kustwacht en marine lanceerden de zoekactie gisteren nadat de zus van de kapitein van het zeiljacht alarm had geslagen. De boot was volgens haar drie weken geleden vertrokken uit de haven van Cartagena (Colombia) maar nooit aangekomen in de haven van bestemming in Panama. 

Ruim 24 uur

Na meer dan 24 uur zoeken, kreeg de kustwacht vandaag een bericht van het Spaanse consulaat in Colombia. Dat had een boodschap ontvangen vanuit Panama waarin werd gemeld dat het onder Nederlandse vlag varende zeiljacht in een haven ligt van een van de Panamese San Blas-eilanden.  

Volgens de kapitein en zijn echtgenote - Miguel Pérez Sosa (49) uit Spanje en Simone Anette Ziebold (34) uit Duitsland -  konden ze het thuisfront niets laten weten omdat er geen telefoonsignaal is op het eiland. 'De twee zijn zijn gezond en wel en hebben reeds contact gehad met de familie', meldt de Colombiaanse kustwacht in een verklaring. 

Waarschuwing

Nadat zeiljacht en bemanning als vermist waren opgegeven, waarschuwde de kustwacht alle andere havens in het Caribisch gebied tussen Colombia en Panama. Die waarschuwing bereikte ook de havenautoriteiten van de Panamese eilandengroep.

De Challenge  arriveerde op 21 juni vanuit Curaçao in de Colombiaanse havenstad Cartagena. Aan boord bevonden zich volgens de kustwacht vier buitenlandse burgers. Het zeiljacht verliet de haven op 19 juli met twee bemanningsleden. ,,De laatste keer dat we het jacht via de satelliet zagen, voer het 2,5 zeemijl (zo'n 4 kilometer) uit de kust," aldus commandant Julian Cuartas.

Volledig scherm
de © Still redmas.com.co