De vergiftigde oud-dubbelspion Sergej Skripal verbetert zienderogen.
Volledig scherm
De vergiftigde oud-dubbelspion Sergej Skripal verbetert zienderogen. © AFP

Vergiftigde oud-spion Skripal verkeert niet langer in kritieke toestand

Voormalig dubbelspion Serjej Skripal verkeert niet langer in levensgevaar. Volgens het ziekenhuis in Salisbury, waar de begin maart vergiftigde Skripal wordt behandeld,  gaat zijn gezondheidstoestand zienderogen vooruit.

,,Hij reageert goed op de behandeling, verbetert snel en verkeert niet langer in kritieke toestand’’, laat medisch directeur Christine Blanshard van het districtsziekenhuis in Salisbury weten. Gisteren werd duidelijk dat ook Skripals dochter aan de beterende hand is. Zij ontwaakte een week geleden uit de coma, waarin zij en haar vader al weken verkeerden.

De reactie van het ziekenhuis over de toestand van vader Sergej volgt op de ‘enorme media-aandacht’ die het nieuws over Joelia kreeg, verklaart Blanshard. Donderdag meldde de Russische staatstelevisie dat Skripals dochter gebeld had met haar nicht Viktoria en haar vertelde dat zowel zij als haar vader opknapten. Joelia verwacht het ziekenhuis snel te mogen verlaten.

'Blij met herstel'

Joelia Skripal is net als haar vader aan de beterende hand en verwacht het ziekenhuis in Salisbury snel te kunnen verlaten.
Volledig scherm
Joelia Skripal is net als haar vader aan de beterende hand en verwacht het ziekenhuis in Salisbury snel te kunnen verlaten. © REUTERS

In reactie op het nieuws over het herstel van de Skripals liet de Russische ambassadeur in Londen gisteren weten ‘blij te zijn met het herstel’ van Joelia en te hopen dat ook haar vader snel beter is. De ambassadeur hoopt Joelia te ontmoeten als zijn naar Londen reist om familie te bezoeken. Hoe de Russen aan de opname van het telefoongesprek tussen Joelia en Viktoria komen, is niet duidelijk.

De 66-jarige Skripal en zijn dochter Joelia (33) werden op 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje in de Britse stad Salisbury. Volgens Groot-Brittannië werden beiden vergiftigd met een militair zenuwgas dat werd ontwikkeld door de Russen. Ondanks de beschuldigende vinger van Londen en andere landen, heeft Rusland tot nu toe ontkend iets met de aanslag op de oud-spion van doen te hebben.

Onverdedigbare positie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, dringt er bij de Britten op aan met bewijzen in de vergiftigingszaak te komen. Lavrov zei vandaag dat Groot-Brittannië nu ‘eerlijk en open alle bewijzen op tafel moet leggen'. Volgens de minister is de Britse overheid tot nu alleen bezig geweest met ‘krampachtige’ pogingen om argumenten aan te dragen voor hun ‘onverdedigbare positie’.

Lavrov zei, verwijzend naar de beschuldigende houding die veel westerse landen tegen Rusland innamen na de vergiftiging, dat Moskou niet van plan is ‘alle doodszonden op te biechten’ waarvan de Britten en hun bondgenoten de Russen ten onrechte beschuldigen. De Russen zijn niet van plan om het spel mee te spelen, aldus de minister.

Dode cavia's en kat

Rusland vraagt zich af waarom Britse functionarissen de huisdieren hebben laten cremeren die waren gevonden in het huis van Sergej Skripal.

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag op Facebook dat de twee cavia's en een kat die in het huis woonden, belangrijk bewijs waren.

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken zei dat de cavia's dood werden gevonden bij Skripals huis, nadat het pand was verzegeld voor onderzoek.

De kat werd 'in een noodlijdende staat' aangetroffen en een dierenarts heeft besloten het dier 'uit zijn lijden te verlossen'.

Volgens de Britse regering waren de twee cavia's en de kat ook slachtoffer van de Salisbury-vergiftiging.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”